Princ Charles tvrdi kad bi se više starijih bavilo jogom, da bi manje ‘sisali’ zdravstveni proračun

Josip Mihaljević
22. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Joga je skupni naziv za grupu fizičkih, mentalnih i duhovnih vježbi ili disciplina, a potječu iz Indije. Sada je princ Velike Britanije pozvao starije Britance da se bave jogom, govorivši im da će uz pomoć joge manje vremena provoditi u bolnicama te da će biti zdraviji. Između ostaloga, naglasio je kako bi to dovelo i do ušteda u “dragocjenom i skupom” sustavu zdravstvene brige.

charles princ

Foto: Princ Charles, nasljednik trona Ujedinjenog Kraljevstva | Youtube screenshot

Princ Walesa i nasljednik krune Ujedinjenog Kraljevstva bio je na tematskoj Joga Konferenciji gdje je dao svoju potporu širenju joge u UK.

“Već tisuće i tisuće godina milijuni ljudi su iskusili jogu i njenu mogućnost da poboljša kvalitetu života. Razvoj terapeutske joge koja leži na znanstvenim spoznajama je, ja vjerujem, odličan primjer kako joga može doprinijeti zdravlju i liječenju.

Ona ne pomaže samo pojedincu, nego i široj zajednici jer će pomoći ta uštedimo dragocjene i skupe resurse u zdravstvu koji će onda moćpi otići tamo gdje je najpotrebnije”, izjavio je Charles.

Princ je već dugi niz godina zagovornik alternativne medicine

istezanje
Ne vježbate jer niste u formi, niste u formi jer ne vježbate: Bez brige, imamo savršen savjet za ovu situaciju

Princ Charles je, inače, već dugi niz godina zagovornik alternativne medicine i alternativnih terapija, a njegova nova snaha Meghan Markle je također oduševljena jogom. Između ostalog, humanitarna fondacija princa Charlesa već financira programe joge u britanskim zatvorima, jer ona pomaže rehabilitiranju kriminalaca.

Logika je jednostavna – joga ima dokazano pozitivan učinak na zdravlje. Kada radite poze u jogi, istežete mišiće i to vam omogućuje veći stupanj mobilnosti. S dovoljno vježbe, učvrstit će vam ključne mišiće koje vam štite unutarnje organe i kralježnicu, a postat ćete i fleksibilni.

Charlesova logika je sljedeća: ako neki pojedinac bude bolje pazio na svoje zdravlje (pomoću joge), neće toliko često oboljevati i odlaziti u bolnicu na skupe tretmane.

Postoji dovoljno dokaza o učincima joge

Novo istraživanje: Vježbanjem možete pomladiti zdravo, ali i bolesno srce!

Na konferenciji su pričali o planovima NHS (njihova inačica HZZO-a) da poveća proračun, a liječnici bi u budućnosti mogli prepisivati terapije koje nisu nužno dio tradicionalne medicine – poput joge.

Duncan Selbie, Izvršni direktor u jednom engleskom  tijelu koje brine o javnom zdravstvu (PHE) na konferenciji je rekao sljedeće:

“Dokazi su poprilično jasni… joga je intervencija na tijelo i aktivnost koja jača naše zdravlje i znamo kako i zašto tako dobro djeluje.”

Između ostaloga, joga ojačava tijelo, fleksibilnost, ravnotežu, a zbog meditativnog načina na koji se izvode vježbe – smanjuje stres, tjeskobu i pomaže kod depresije.

Joga se već naveliko vježba širom UK, a u posljednjih nekoliko godina sve više domova za starije uzima jogu kao temelj vježbe za svoje korisnike. Joga se može izvesti na više načina, tako da postoji i “sjedećka” joga!

Akademici su nedavno objavili istraživanje vrijedno 1.4 milijuna funti koje je trajalo četiri godine u kojem su analizirali utjecaj joge na ljude starije od 65 godina koji imaju niz zdravstvenih prepreka karakterističnih za njihovu dob.

U njemu su naveli kako čak 70 posto proračuna u zdravstvu odlazi na liječenje kroničnih bolesti starijih ljudi, a htjeli su saznati kako točno joga može pomoći u cijelom procesu. Došli su do računice kako bi u sustavu zdravstva napravili znatne uštede kada bi pacijenti u većim brojevima upisali nekakav prilagođeni joga program, a time bi se i manje oslanjali na lijekove.

Kralj Charles
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap