Ovako se nekada liječilo: Starinska narodna medicina koja ne uključuje lijekove

Ana Kanazir
26. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Dobro su poznati savjeti za tretiranje raznih upala koje su nam davale naše bake. Od onih najjednostavnijih pa sve do onih za koje se potrebno malo više potruditi. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih načina kako se nekada skidala temperatura ili kako su se tretirali probavni problemi. Za neke od njih možda niste nikada čuli, dok će vas neki vratiti u djetinjstvo.

Ilustracija: Unsplash

Postoji stvarno puno narodnih savjeta, ali za rijetko koji postoji i znanstvena potvrda pa se svi zapravo primjenjuju na vlastitu odgovornost. Odnosno, neki će stvarno funkcionirati, dok drugi neće imati baš nikakvog učinka. Pozivamo i vas da nam otkrijete savjete vaših mama ili baka i pošaljete na naš e-mail: [email protected].

1. Zelje za upale

Listovi svježeg zelja su se koristili kako bi ublažili upalu, a za isto se koriste i dan danas. Tako se list ili dva mogu omotati oko koljena kod bolnog koljena, dok neke žene koje doje zelje stavljaju i na grudi kako bi se smanjila bol.

2. Krumpir za snižavanje temperature

Ploške sirovog krumpira stavljale su se na zglobove stopala ili ruke kako bi ‘izvukli’ temperaturu iz tijela. Isto se radilo i s rakijom.

3. Maslac za masnice

Možda mnogima nepoznato, ali maslac se stavljao kada biste se udarili, a sprječavao bi pojavu masnica. Nismo isprobali, pa ne možemo reći je li ovome stvarno tako.

hladnoća
Zašto je važna dobra cirkulacija i kako je dodatno poboljšati?

4. Rakija za cirkulaciju

Mnoge starije osobe svako jutro popiju malu rakiju za imunitet, ali i za bolju cirkulaciju. Osim rakije, za cirkulaciju će biti dobro i tuširanje u hladnijoj vodi, ali i još neke stvari o kojima smo pisali ovdje.

5. Čaj od peršina za upalu mjehura

U vodu se stavi peršin i kuha se neko vrijeme nakon čega se procijedi i tekućina koja se dobije se pije kao čaj, a mnogima pomaže kod upale mjehura.

6. Prežgana juha za probavne probleme

Iako je ovo opće poznati, saznali smo za blagodati prežgane juhe upravo od naših baka, a onda je nekako s vremenom ova juhica postala uobičajena praksa kod pojave bilo kakvih probavnih problema.

7. Prženi šećer za kašalj

Ovaj recept se i dalje često koristi kod kašlja ili grlobolje. Potrebno je ili samo prepržiti šećer ili ga prepržiti i na njega onda dodati mlijeko. Protiv kašlja može pomoći i čaj od lovora, a neki piju i rastopljenu mast u zagrijanom mlijeku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap