Otvoreno prvo Savjetovalište za demenciju: ‘Ako izgubimo sjećanja, izgubili smo sebe’

Jasmina Grgurić Zanze
19. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Zagreb je dobio besplatno Savjetovalište za demenciju. Tamo će jednom tjedno, prema prethodnoj najavi, bez uputnice moći doći svi  građani koji sumnjaju na ovu bolest. Cilj je rano otkrivanje simptoma i adekvatno liječenje uz savjetovanje ne samo bolesnika, nego i članova obitelji.

Stariji par pleše u prostoriji

Alzheimerova bolest | Ilustracija: Rawpixel

Novo Savjetovalište za demenciju dobio je Zagreb na Pešćenici u Domu Zdravlja Istok na adresi Ivanićgradska 38. Doći može svatko tko sumnja na bolest i to prema najavi i bez uputnice, a radno vrijeme je utorkom od 15 do 19 sati.

U timu obiteljska liječnica i urologinja

– Za nas je danas veliki dan jer otvaramo novu nadstandardnu uslugu koju financira Grad Zagreb. Komplementarnu uslugu u Savjetovalištu za demenciju će pružati liječnik obiteljske medicine i specijalist urolog. Cilj je rano detektirati bolest, izraditi plana liječenja, pomoć i podrška obiteljima te destigmatizacija bolesti, rekao je na današnjem otvorenju ravnatelj Doma zdravlja Istok, Jurica Kravaršćan.

Predstavio je i ekspertni tim koji čine liječnica Sanja Klajić Grotić i urologinja Jasna Badžak. Obje liječnice već godinama rade s oboljelima od demencije i njihovim obiteljima.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Centri za starije gradit će se diljem Hrvatske, otkrivamo do sada poznate lokacije

– Savjetovalište prati potrebe stanovnika Zagreba, jer su demencije javnozdravstveni prioritet. Svake tri sekunde u svijetu imamo jednu novooboljelu osobu od demencije, a prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije trenutno u Hrvatskoj boluje 90.000 osoba. To je velika brojka. Čak 70 posto njih su demencije uzrokovane Alzheimerovom bolešću. Pravodobno prepoznavanje ranih simptoma je trenutno najvažnije oružje i to je ujedno osnovni moto rada ovog savjetovališta. Zadaća nam je otkriti i dijagnosticirati novooboljele s ranim simptomima, postaviti dijagnozu, pratiti oboljele i educirati cijelu obitelj, rekla je voditeljica Savjetovališta Klajić Grotić.

Savjetovanje jedan na jedan i s članovima obitelji

Jedan od načina rada je ‘jedan na jedan’, kako bi se što prije detektirali simptomi i postavila dijagnoza, a drugi je grupno savjetovanje u koje je uključena obitelj kako bi oboljeli dobio podršku da što duže ostane aktivan u svom svakodnevnom funkcioniranju. Savjetima liječnici objašnjavaju sve tri faze bolesti, način prehrane dementne osobe, načine liječenja, oblikovanje okoliša koje je jako važno i koja su prava dementne osobe u zdravstvenim sustavu.

– Mi smo ono čega se sjećamo i čega se drugi sjećaju o nama. Ako izgubimo sjećanja, zapravo smo izgubili sebe. Što čine demencije? Upravo to, one brišu sjećanja. Svi moramo osobama s demencijom stoga osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb i dostojanstvo u njihovom zaboravu, zaključila je Grotić.

Tomašević: Građani, ako primijetite simptome, dođite

Savjetovalište je u mjesecu borbe protiv demencije i tjednu svjesnosti o Alzheimerovoj bolesti otvorio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dom za starije u Markuševcu
Poznato je kada se možete prijaviti za smještaj u novootvorenom domu za starije u Dubravi

– Zagreb ima najmanje 17.000 od spomenutih 90.000 oboljelih od demencije u Hrvatskoj. Željeli smo napraviti nešto konkretno, a to je upravo ovo Savjetovalište. Ovo je prvi puta da se uvodi ovakav nadstandard u Hrvatskoj, da u sklopu obiteljske medicine imamo savjetovalište, gdje možete doći besplatno, bez uputnice, ali uz prethodnu najavu i dobiti sve što vam treba vezano za demenciju. Ključno za borbu protiv ove grozne bolesti koja briše sjećanja i težak je teret za obitelj jest rano prepoznavanje simptoma. Građani, ako primijetite simptome, dođite u savjetovalište, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je najavio i mogućnost širenja savjetovališta za demenciju i na drugim lokacijama u Zagrebu te otvorenje novih ambulanti u novom i zapadnom dijelu grada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap