Centri za starije osobe: Gradit će se diljem Hrvatske, a otkrivamo detalje za svih 18 lokacija

Ana Kanazir
3. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Izgradnju 18 centara za osobe starije životne dobi i to diljem Hrvatske je nedavno najavio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Poznato je i kako će se na ovaj način povećati smještajni kapaciteti i to za ukupno 1.795 kreveta. Iako iz Ministarstva još ranije nismo dobili odgovor gdje će se točno nalaziti ovi centri, jer tada nisu bili ispunjeni formalni uvjeti za odnošenje Odluke o financiranju, sada su službeno uručeni ugovori o izgradnji Centara pa su poznate sve lokacije i detalji izgradnje.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu

Pomoć starijima | foto: Pexels, Matthias Zomer

Centri za starije osobe će se graditi u gradovima, općinama i manjim mjestima, a cilj im je osigurati smještaj za starije osobe, ali i ponuditi im brojne usluge poput dnevnog boravka ili njege. Za ove projekte uručeni su i ugovori za izgradnju i opremanje u vrijednosti od 159 milijuna eura, pri čemu će centri imati nešto više od 1.800 smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4.500 korisnika. Sve bi trebalo biti izgrađeno do sredine 2026. godine.

Poznate su sve lokacije

Izgradnju centara za starije osobe diljem Hrvatske najavio je ministar Marin Piletić još 18. kolovoza. Sada su u ponedjeljak, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili 18 ugovora vrijednih gotovo 160 milijuna eura.

Glavni cilj je povećati smještajne kapacitete i to za 1.795 kreveta, ali i ponuditi starijima razne usluge. Pozivom je predviđeno pružanje usluge smještaja i pružanje izvaninstitucijskih usluga pomoći u kući, usluga boravka – poludnevnog i cjelodnevnog, skrbi za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja; usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške, integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini (prostor i oprema za rad liječnika obiteljske medicine, mobilni timovi).

piletic
Nevjerojatno, ali istinito: Ministar najavio gradnju 18 centara za starije osobe, a spomenuo je i nove domove

– Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima – većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja, rekao je ministar Piletić.

Ipak, nas je zanimalo gdje će se sve graditi ovi centri pa smo upit još ranije poslali resornom ministarstvu, a oni su nam rekli da nam ne mogu dati tražene informacije jer još nije završio postupak dodjele bespovratnih sredstava, odnosno još nisu bili ispunjeni formalni uvjeti za donošenje Odluke o financiranju. Ipak, sada je na stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objavljen kompletan popis mjesta gdje će se graditi centri, kao i iznosi koji su dodijeljeni.

Tri županije se nisu prijavile na javni poziv

Centri se neće graditi u Gradu Zagrebu, Varaždinskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj županijama jer u njima nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava. S druge strane, donosimo svih 18 lokacija u kojima će se graditi centri za starije osobe, kao i iznose koje su dobili, ali i detalje kako će centri izgledati:

Drniš

Osigurana su financijska sredstva za izgradnju nove zgrade Centra za starije osobe u drniškom naselju Pazar. Centar za starije osobe Drniš imat će kapacitet za smještaj 100 starijih i nemoćnih osoba i poludnevni boravak za njih još 50. Kako piše Ivana Solar za naš sestrinski portal bauštela.hr, predviđene su konstrukcije jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, restorana, liječničke ordinacije, prostora za fizikalnu terapiju, frizerskog salona, ugostiteljskog objekta, prostorija za društvene aktivnosti. U Centru je predviđen smještaj pokretnih i aktivnih korisnika, polupokretnih i nepokretnih korisnika. Vrijednost projekta je 10.432.926,70 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 47.72 posto.

Dubrovnik

Izgradnjom budućeg Centra za starije osobe Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi. Objekt će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama. Vrijednost projekta je 12.014.045,24 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 48,91 posto.

Duga Resa

U Dugoj Resi će se graditi Centar za starije osobe, u kojem će biti mjesta za oko 150 korisnika i 60-ak zaposlenih. Vrijednost projekta je 10.971.743,77 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 44,05 posto.

Đurđevac

Projekt se provodi u partnerstvu Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije, a podršku mu je dalo i osam okolnih općina. Projektom je predviđeno opremanje ovog centra za pružanje usluga u zajednici s čak 122 kreveta za smještaj starijih osoba te pružanje izvaninstitucijskih usluga za 274 korisnika. Budući da je Grad Đurđevac u projekt ušao s pripremljenom dokumentacijom i uređenim zemljištem u samom centru grada uz Dom zdravlja, projektiran je objekt doma koji će biti energetski neovisan, a time i financijski manje opterećen. Vrijednost projekta je 6.138.429,00 eura, a od ukupno 18 gradova, Đurđevac je među četiri grada koji je ostvario 100 posto financiranje.

Grubišno Polje

U moderan objekt centra za starije u Grubišnom Polju uložit će se 9.2 milijuna eura, a prostirat će se na 4.800 kvadrata. U Centru bi trebao biti osiguran posao za sedamdesetak osoba koje će skrbiti o 102 stacionarna i 180 korisnika usluge pomoć u kući, te još 47 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom boravku, piše Ivana Solar za Bauštela.hr.  Vrijednost projekta je 9.223.455,16 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 33,45 posto.

Kostrena

U Kostreni bi kroz tri godine trebao biti izgrađen moderan Centar za starije osobe, kapaciteta 144 korisnika institucionalne skrbi, od čega 20 smještajnih jedinica za oboljele od Alzheimerove bolesti. Centar će pružati i pet izvaninstitucionalnih usluga kojima bi se omogućio duži ostanak starije osobe u vlastitom domu, od pomoći u kući, do poludnevnog i cjelodnevnog boravka, skrbi za osobu prilikom spriječenosti njegovatelja, kao i usluge savjetovanja i podrške. Pored mještana Kostrene, korisnici usluga budućeg Centra prvenstveno su stanovnici s područja Primorsko -goranske županije, osobito okolnih mjesta i gradova. Vrijednost projekta je 20.211.516,25 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 69,63 posto.

Lobor

Ovaj Centar za starije osobe nudit će smještaj za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka za troje korisnika, pružanje psihosocijalne podrške za 55 korisnika, pomoć u kući za 127 korisnika te privremeni smještaj prema potrebi. Vrijednost projekta je 6.138.292,68 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0 posto.

Medulin

Općina Medulin će izgraditi Centar za starije osobe na Mukalbi u Medulinu, a imat će smještaj za 91 korisnika te 201 korisnika izvaninstitucionalnih usluga. Tako će mještani Medulina uz sam smještaj u Domu moći dobiti i pomoć u kući, dostavu kuhanih obroka, usluge savjetovanja, medicinskog osoblja i slično. Vrijednost projekta je 8.133.261,56 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 24,53 posto.

Našice

Kao što smo već pisali u ovom tekstu, u Našicama će se graditi Centar za starije osobe sa smještajnim kapacitetom koji će iznositi 125 kreveta. Ovaj će Centar za starije i nemoćne u Našicama imati prostorije za cjelodnevni i poludnevni boravak, kao i dio za pomoć u kući. Imat će i 125 kreveta, odnosno 60 soba. Vrijednost ovog projekta je 7.316.984,65 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 16.11 posto.

Nedelišće

Centar za starije osobe u Nedelišću podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5.300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnoj od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija pružiti adekvatan smještaj sa svim propisanim standardima skrbi.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru ili u njihovu domu, a bit će dostupna i usluga pripremanja te dostave hrane. Vrijednost projekta je 11.487.228,64 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 46,57 posto.

Novska

U Centru za starije u Novskoj osigurat će se 41 novi ležaj za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti na razini kuće. U okviru centra će se pružati i izvaninstitucijske usluge poput posudionice ortopedskih pomagala, pomoći u kući, dnevnog boravka, dostupne korisnicima s područja cijele Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost projekta je 3.469.289,29 eura, a vlastitog financiranja nema.

Pleternica

Posebnost oba navedena Centra je ta što će uz niz usluga institucijske i izvaninstitucijske skrbi osigurati adekvatne uvjete za smještaj oboljelih od Alzheimera i drugih demencija za koje ne postoji odgovarajući smještaj na području Požeško-slavonske županije, a smještaj za starije osobe će se ovime povećati za 50 posto. Vrijednost projekta je 7.845.997,08 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 21,76 posto.

Senj

U Senju će se graditi centar za starije osobe sa sto kreveta, a u sklopu njega će se osnovati i javna ustanova za pružanje institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga starijim osobama. Vrijednost projekta je 10.852.462,57 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 43,44 posto.

– Glavni je cilj ovog pothvata poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe kroz unaprjeđenje socijalne infrastrukture, što će značajno pridonijeti kvaliteti života starijih građana Senja i okolice”, zaključio je ličko-senjski župan Ernest Petry, a prenosi Index.hr.

Sv. Filip i Jakov

Ovaj projekt će omogućiti starijim osobama bolje uvjete za život, dostupnost medicinske skrbi, te pružiti priliku za aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice, navodi BNM portal. Kako piše na stranicama Zadarske županije, provedbom projekta osigurat će se smještaj za 98 osoba, ali i stvoriti kapaciteti za pružanje izvaninstitucijske pomoći za 218 korisnika. Vrijednost projekta je 7.444.233,26 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 28,23 posto.

Zgrada koja se gradi okružena skelama
U Velikoj Gorici se gradi moderan Centar za starije osobe, a nudit će i brojne pogodnosti

Velika Gorica

Centar za starije osobe u Velikoj Gorici će imati smještaj za 102 osobe, a nudit će brojne mogućnosti za svoje korisnike. Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, je rekao da će ovo biti najmodernija vrsta staračkog doma u Hrvatskoj koji će imati i izvaninstitucijske usluge, a postojat će i mobilni timovi. Vrijednost projekta je 11.705.428,82 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 47,56 posto.

Imat će i usluge poludnevnog i dnevnog boravka, pomoći u kući, savjetovanja i psihosocijalne podrške koje uključuju fizikalne i radne terapije, uslugu kineziterapije i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja. Više o ovom centru smo već pisali u ovom tekstu.

Voćin

U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe koji će imati kapacitet za 73 korisnika. Centar će pružati uslugu smještaja koja uključuje 47 smještajnih kapaciteta, odnosno kreveta za pružanje trećeg stupnja usluge za starije osobe, raspoređenih u 16 dvokrevetnih i pet trokrevetnih soba. Imat će zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencija koji podrazumijeva pružanje usluge smještaja za 10 korisnika četvrtog stupnja usluge za osobe starije životne dobi, raspoređenih u dvije jednokrevetne sobe i četiri dvokrevetne sobe.

Osim smještaja u samom Centru, pružat će i izvaninstitucijske socijalne usluge za minimalno 103 korisnika, a koje podrazumijevaju skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja opremanjem 16 novih smještajnih kapaciteta za pružanje usluge trećeg stupnja, raspoređenih u osam dvokrevetnih soba, uslugu savjetovanja za minimalno 87 korisnika koja će biti pružena svim potrebitim osobama starijima od 65 godina kao i/ili članovima njihovih obitelji. Vrijednost projekta je 3.981.849,13 eura, a financiran je sa 100 posto iznosa.

Vrgorac

Gradu Vrgorcu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5.348.989,51 eura za gradnju Centra za starije osobe. Od ukupno 18 gradova, Vrgorac je ostvario 100 posto financiranje. Radi se o Centru koji će pružati izvaninstitucijske i institucijske usluge, a koji će se graditi u mjestu Dragljane.

Vrpolje

Projektom Centra za starije u Vrpolju je predviđeno ukupno 123 ležaja ili kreveta za institucijske i izvaninstitucijske usluge, odnosno 93 kreveta za uslugu smještaja III. i IV. stupnja usluge (77 kreveta za pružanje III stupnja usluga – za starije i teško bolesne odrasle osobe), 16 kreveta za pružanje IV. stupnja usluga (za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija) te 20 kreveta za cjelodnevni boravak i 10 kreveta za poludnevni boravak.

Projektom su predviđene izvaninstitucijske usluge za cjelodnevni boravak za 20 korisnika za poludnevni boravak za 20 korisnika te su predviđene i izvaninstitucijske usluge koje uključuje skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti (2 korisnika), usluge za individualno savjetovanje – 600 usluga godišnje i za grupno 300 usluga godišnje. Uz to će se nuditi i usluga pomoć u kući za maksimalno 130 korisnika koja uključuje organiziranje prehrane (pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka), obavljanje kućnih poslove, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba. Predviđena je i usluga pružanja integrirane skrbi za starije osobe povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini, osiguranjem primarne zdravstvene zaštite. Vrijednost projekta je 6.810.460,90 eura, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 25,53 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap