Nutricionistica o kozjem mlijeku: Pogodno je za starije i prednjači u odnosu na kravlje
Kozje mlijeko obiluje vitaminima, mineralnim tvarima i korisnim bjelančevinama. Posebno je pogodno za starije osobe koje imaju problema s probavom jer je lakše probavljivo od kravljeg mlijeka. To je posebno važno osobama koje pate od gastritisa, žučnih smetnji ili slabije funkcije gušterače. Pomaže i kod osteoporoze, anemije i povišenog kolesterola, kako je istaknula nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

Nutricionistica Margita Zlatić Crnković o kozjem mlijeku | Foto: Privatna arhiva/Pixabay/Canva
Kozje mlijeko od davnina se smatra prirodnim izvorom zdravlja. Moderna znanost sve više potvrđuje njegova korisna svojstva, kako nam je objasnila magistra nutricionizma Margita Zlatić Crnković. Kozje mlijeko posebno je pogodno za osobe treće životne dobi zbog svoje lako probavljive strukture i nutritivnog bogatstva.
Starije osobe bolje podnose kozje mlijeko
Kozje mlijeko je bogato vitaminima, osobito A, D i B-skupine, mineralnim tvarima poput kalcija, fosfora, magnezija i selena te kvalitetnim bjelančevinama. Sadrži i kratkolančane masne kiseline koje se lakše razgrađuju i iskorištavaju u organizmu. Upravo zbog toga starije osobe često bolje podnose kozje nego kravlje mlijeko, kako je istaknula Zlatić Crnković, osobito ako imaju problema s probavom.
– Lakše je probavljivo i time pogodno za osjetljivije želucem zahvaljujući manjoj količini alfa-S1-kazeina, proteina koji se često povezuje s alergijskim reakcijama, kozje mlijeko ima niži alergijski potencijal. Njegove masne kuglice su manje i lakše se emulgiraju, što znači da ne opterećuju probavni sustav, što je posebno važno za osobe koje pate od gastritisa, žučnih smetnji ili slabije funkcije gušterače, objasnila je nutricionistica.
Pomaže kod osteoporoze i prednjači u odnosu na kravlje
Kozje mlijeko može pomoći kod problema poput osteoporoze zbog visokog udjela lako iskoristivog kalcija i fosfora. Također, kod kronične iscrpljenosti, anemije, ali i kod povišenog kolesterola, zahvaljujući prisutnosti zdravih masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Selen i cink doprinose jačanju imuniteta, što je izuzetno važno u starijoj dobi, objasnila je nutricionistica. Kefir je fermentirano piće koje se dobiva od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zašto ga je važno piti možete pročitati ovdje.
– Iako kravlje mlijeko ima svoje prednosti, kozje mlijeko prednjači kada je riječ o podnošljivosti, bioraspoloživosti nutrijenata i manjoj prisutnosti alergena. Osobe koje ne podnose laktozu ponekad bolje toleriraju kozje mlijeko zbog njegovog drugačijeg profila laktoze i enzima. Također, razina prirodnih antioksidansa u kozjem mlijeku može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji se povezuje sa starenjem i brojnim kroničnim bolestima, rekla je nutricionistica i dodala da kao kod svih prehrambenih preporuka, savjetuje individualan pristup, posebno za osobe s postojećim bolestima.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.