Noćne more u 40-tim i 50-tim godinama mogu bit jedan od prvih znakova demencije

Ana Kanazir
1. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Demencija je stanje koje se često javlja kod starijih osoba, a očituje se gubitkom pamćenja, ali i kognitivnih vještina. Novo istraživanje provedeno je u dvije faze, a sudjelovalo je 2.600 osoba starijih od 80 godina, kao i 605 osoba između 35 i 64 godine. Otkriveno je kako su osobe koje su u duljem vremenskom periodu od nekoliko godina imale noćne more, ujedno i sklonije razvoju demencije.

spavanje

spavanje | foto: pexels, RODNAE Productions

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Birmingham gdje se pokazalo kako upravo noćne more mogu biti jedan od najranijih pokazatelja demencije. Statistički podaci iz prošle godine pokazuju kako u Hrvatskoj ovo stanje ima više od 100.000 osoba, dok je u gradu Zagrebu više od 20.000 pacijenata. Povezanost noćnih mora i demencije može biti od velikog značaja za sva buduća istraživanja, ali i dijagnosticiranje ove bolesti. Više o tome smo pisali ovdje. 

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
stariji lik
Istraživanje: Velikodušnost s novcem može biti rani znak demencije

Važni rezultati za budućnost

Demencija je bolest za koju ne postoji lijek, ali zato njeno rano otkrivanje može bitno promijeniti život osobe koja je ima. Ovime se na vrijeme i puno lakše mogu tretirati sami simptomi.

Istraživanje je objavljeno u magazinu eClinicalMedicine, a sastojalo se od dva dijela. Prvi dio se odnosio na osobe koje imaju između 35 i 64 godina koje nemaju demenciju. Ova skupina je morala ispuniti određene testove na samom početku istraživanja kako bi se vidjelo koliko dobro pamte, a isti testovi su se ponovili i po završetku istraživanja, nakon devet godina. Odgovarali su i na pitanja o spavanju i imaju li često noćne more. Pratilo se i koliko brzo im mozak gubi određene funkcije, a koliko se stanje mozga pogoršava.

Drugi dio istraživanja je uključivao osobe preko 80 godina koje također nisu imale dijagnosticiranu demenciju, a njihovo ponašanje se pratilo pet godina te ih se također ispitivalo o noćnim morama. Iz prve skupine osobe koje su dva puta tjedno imale noćne more su imale i četiri puta veće šanse za gubitak funkcije mozga, dok je osobama starijima od 80 godina koje su imale noćne more dva puta više dijagnosticirana demencija.

umirovljenica policija
Policajcu pet godina zatvora jer je prilikom uhićenja umirovljenici s demencijom slomio ruku

Noćne more jednom tjedno povećavaju rizik od bolesti

Zaključeno je i kako su osobe iz prve skupine koje su imale česte noćne more pokazivale i znakove depresije, anksioznosti i netvoze te su češto i uzimali lijekove za spavanje. U skupini starijih osoba je kod njih 235 nakon sedam godina promatranja dijagnosticirana demencija i to kod osoba koje su imale noćne more jednom tjedno.

Ovo istraživanje može biti od velike pomoći kod daljnjeg otkrivanja rane faze demencije i tretiranju same bolesti.

Noćne more u 40-tim i 50-tim godinama mogu bit jedan od prvih znakova demencije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap