Policajcu pet godina zatvora jer je prilikom uhićenja umirovljenici s demencijom slomio ruku

Josip Mihaljević
7. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Policajac je 73-godišnju umirovljenicu s demencijom nasilno zaustavio jer je iz trgovine ukrala namirnice u vrijednosti od 13 dolara. Kasnije se u policijskoj postaji smijao snimci uhićenja. Ovih dana osuđen je na pet godina zatvorske kazne.

umirovljenica policija

Foto: Twitter screenshot

U SAD-u je napokon okončan sudski postupak zbog brutalnog korištenja policijske sile prema umirovljenici s demencijom. Sve se dogodilo u lipnju 2020. godine, kada je 73-godišnja Karen Garner iz Lovelanda u obližnjoj trgovini uzela stvari u vrijednosti od 13 dolara bez da ih je platila.

umirovljenica policija
Policija brutalno postupala prema umirovljenici s demencijom: Grad će joj platiti 3 milijuna dolara

To je učio Austin Hopp, policijski službenik koji je umirovljenicu jedva težu od 40 kilograma  nakon kraće prepirke zgrabio i bacio na tlo, prilikom čega joj je slomio lakat i iščašio rame. Sve je zabilježila nadzorna kamera koju policajci u SAD-u nose na svojim uniformama.

Njena je obitelj protiv policije podigla tužbu, a grad im je izvan sudskog postupka isplatio čak tri milijuna dolara odštete.

Međutim, tijekom sudskog postupka isplivale su i snimke iz same policijske postaje gdje se može vidjeti policajca kako pokazuje snimku kolegama i kako se smije čitavom događaju.

Policajac, koji je još tada bio suspendiran, a kasnije dobio i otkaz, ovih je dana osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina, piše nbcnews.com:

“Iskoristili ste poziciju moći kako biste pokazali svoju grubost, bez ikakvog obzira na čovječnost, a pokazali ste alarmantnu razinu kriminalnog razmišljanja te ste prouzročili veliku traumu. Ovo nije bila pogreška. Mislim da vam zaista jest žao, ali također mislim da ne shvaćate u čemu ste pogriješili”, kazala je sutkinja Michelle Bringear prilikom izricanja presude.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap