Muškarci masovno koriste testove za trudnoću, evo koji je razlog

Matej Markovinović
20. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Već se neko vrijeme na društvenim mrežama šire objave muškaraca koji se testiraju na trudnoću. Mnogi su na prvi pogled ostali zatečeni kada su to vidjeli, ali razlog je zapravo nevjerojatan. Naime, ako muškarac bude pozitivan na test za trudnoću, to može ukazivati na rak testisa.

Ilustracija. Foto. Unsplash

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti objave muškaraca koji se testiraju na trudnoću. Iako je to samo po sebi poprilično čudno jer muškarci ne mogu ostati trudni, razlog koji stoji iza toga zapravo je nevjerojatan – pozitivan test može ukazivati na rak testisa.

Ovakvo detektiranje raka testisa datira od 80-ih

Naime, rak testisa može dovesti do povišenja hormona hCG (humani korionski gonadotropin), istog onog kojeg otkrivaju kućni testovi na trudnoću. Stoga, ako se muškarac testira na trudnoću i dobije pozitivan rezultat, to znači da je u mokraći otkriven višak spornog hormona.

Međutim, kako prenosi zdravstveni portal healthline, to ne mora biti siguran pokazatelj dijagnoze raka testisa, ali svakako može potaknuti muškarca da posjeti liječnika. No, iako se taj način detektiranja višak hCG-a datira još od 80-ih godina prošlog stoljeća, s razlogom se ne koristi u širokoj mjeri.

Prvo, negativan rezultat na testu za trudnoću ne znači da muškarac nema rak testisa. Budući da postoje razni tipovi ove bolesti, postoje i oni koji ne uzrokuju povišenje hCG hormona.

Doktorica Maja nam je otkrila kako prepoznati maligni melanom i sve što o njima trebamo znati

Nije sve u hCG hormonu

S druge strane, ako muškarac na testu za trudnoću dobije pozitivan rezultat, to također ne mora značiti da ima rak testisa. Moguće je da se radi o takozvanom lažno pozitivnom rezultatu, koji može biti prikazan zbog raznih čimbenika, uključujući protein ili krv u mokraći te konzumaciju raznih lijekova.

Osim što povišeni hCG hormoni mogu ukazivati na rak testisa, postoje još neki pokazatelji:

  • kvržica ili oteklina u testisu, koja je obično bezbolna
  • tupa bol koja je lokalizirana u donjem dijelu trbuha ili mošnji
  • osjećaj težine u mošnji

Muškarce se savjetuje da jednom mjesečno obave samostalni pregled testisa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap