Znate li što je Movember i kako se obilježava?

Ana Kanazir
9. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Movember je mjesec koji je posvećen podizanju svijesti o raku prostate i raku testisa, ali i o drugim zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce te na poteškoće vezane uz mentalno zdravlje i samoubojstvo. Obilježava se puštanjem brkova u studenome. Od raka prostate godišnje oboli oko 2.800 osoba, a u 90 posto slučajeva se radi o muškarcima starijima od 60 godina. S druge strane, rak testisa pogađa i nešto mlađe muškarce, koji još nisu navršili 50 godina.

muškarac s brkovima

muškarac s brkovima | Foto: Pixabay

Kako ne bi došlo do razvoja raka, važno je prepoznati simptome na vrijeme i reagirati. Tumor prostate najčešće raste polagano i može se širiti na druge organe. Rak prostate se može prepoznati pregledom, PSA testom ili biopsijom, a tretira se na razne načine.

ciro blazevic
Legendarni Ćiro rastužio porukom: Jako sam bolestan i jako star

Kako prepoznati rak prostate?

Rak prostate je, kako navodi Hrvatska liga protiv raka, zloćudni tumor koji potječe od stanica prostate, a po učestalosti je to drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj. Sam vrhunac pojavnosti ove bolesti je kod muškaraca koji imaju od 70 do 74 godine.

Na samim počecima se neće pojaviti simptomi kod kojih biste mogli posumnjati da se radi o raku prostate. Često se kao prva promjena pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ili tvrda kvržica u prostati koja se može osjetiti na pregledu. U nekim slučajevima, kada je bolest uznapredovala, može doći i do problema s mjehurom i mokrenjem.

Kada rak metastazira, prelazi i na druge organe i limfne žlijezde, a može se prepoznati po bolovima u tom dijelu tijelu, po umoru, slabosti i naglom mršavljenju.

Koji su uzroci raka prostate?

Točan uzrok raka prostate nije poznat, dok na samu pojavu raka mogu utjecati faktori kao što su dob, genetika, problemi s hormonima, ali i razni toksini iz okoline i drugi vanjski utjecaji.

Kako se dijagnosticira rak prostate?

Prema podacima HZJZ-a je u 2021. godini je od raka prostate umrlo 805 muškaraca. Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina kako bi se na vrijeme otrkio tumor. Međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Osim PSA testa, za dijagnozu je važna i biopsija koja se radi kroz završno debelo crijevo ili rektum pod kontrolom ultrazvuka.

Kako se tretira rak prostate?

Rak prostate se tretira ovisno o ozbiljnosti stanja i uznapredovalosti bolesti, a postoje nekoliko različitih metoda. One uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, a nekada je potrebna kombinacija više metoda.

Copy link
Powered by Social Snap