Urolog Tomašković o raku testisa: ‘Dio bolesnika odgađa pregled zbog srama i nelagode’

Luka Kalac
20. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Ako još niste čuli za Brkati studeni, u svijetu poznat i kao Movember, pravo je vrijeme da saznate što točno taj pojam predstavlja, zašto se tolika pažnja pridaje upravo tom mjesecu u godini i zašto muškarci puštaju brkove u to doba godine. Naime, ovime se podiže svijest o raku prostate, raku testisa i muškog samoubojstva. Na godišnjoj razini oko 200 Hrvata oboli od raka testisa, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Detaljnije nam je o raku testisa objasnio urolog Igor Tomašković iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice.

Liječnik | Pixabay / Foto: Karolina Grabowska

Liječnik | Foto: Pixabay / Karolina Grabowska

Nakon što je ružičasti mjesec, listopad, posvećen ženama i njihovom zdravlju, točnije borbi protiv raka dojke, red je došao na, ne toliko nježniji spol – muškarce. Kada je riječ o Movemberu, ponajprije treba istaknuti kako je tih 30 dana fokus na raku prostate i raku testisa od kojih obolijeva sve veći broj muškaraca, ali isto tako je fokus i na suicidu muškaraca. Sam naziv Movember dolazi od spoja dviju engleskih riječi moustache i November koje u prijevodu na hrvatski znače brkovi i studeni pa se upravo zato u ovom mjesecu puštaju brkovi.

muškarac s brkovima
Znate li što je Movember i kako se obilježava?

Kako je nastao Movember?

Postavlja se pitanje zašto su muškarci odlučili u studenom puštati baš brkove. Ideja je započela prije gotovo dva i pol desetljeća u Australiji gdje je 1999. godine skovan pojam Movember i začeta je ideja o puštanju brkova kako bi se dodatno osvijestio gorući problem. Sve je započelo u jednom pubu s nekolicinom muškaraca, a gotovo preko noći taj se pokret proširio na čitavu zemlju.

Pet godina kasnije, u tu čast, četiri muškarca su sa svojih 26 prijatelja, odlučili puštati brkove kroz čitav studeni čime bi i druge podsjetili na važnost raka testisa, raka prostate i muškog suicida i to bez ijedne izgovorene riječi. Kada se tome pridoda činjenica da odjednom velika većina mladića pušta brkove, naravno da je to postao fenomen koji je počeo buditi interes javnosti, čak i onih koji gotovo ništa o tome nisu znali. Danas je Movember globalna humanitarna fondacija koja uspješno prikuplja milijune dolara. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u gotovo 90 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu.

Opasan trend na društvenim mrežama

Budući da su društvene mreže u korak s trendovima, a nerijetko ih i same postavljaju, posljednjih tjedana ondje kruži teorija prema kojoj se može detektirati rak testisa uriniranjem po testu za trudnoću. Nažalost, neki muškarci doista bi mogli povjerovati u točnost ovakve vrste dijagnoze raka testisa i to prvenstveno zbog osjećaja nelagode i srama koji se javljaju kod odlaska urologu.

Prema navedenoj teoriji, testovi na trudnoću reagiraju na horionski gonadotropin čovjeka (hCG), hormon prisutan u krvi i urinu koji ukazuje na razvoj posteljice. Ispostavilo se da neke vrste raka testisa stvaraju isti hormon. Naravno da to nije ni blizu pouzdana metoda poput klasičnog liječničkog pregleda, no može li test na trudnoću uronjen u urin muškarca doista detektirati rak testisa? Kako to točno funkcionira, doznali smo u razgovoru s urologom Igorom Tomaškovićem iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice.

‘Sam tumor brzo napreduje’

Urolog nam je pojasnio kako hrvatski urolozi kao i njihovo stručno društvo nikako ne savjetuju detekciju raka testisa s pomoću testa na trudnoću.

– Riječ je o preozbiljnoj i preopasnoj bolesti koja brzo napreduje i takav pristup je nepouzdan, netočan i vrlo opasan. Naime, tumorski markeri za rak testisa (a nije riječ samo o Beta-hCG-u) ne moraju biti povišeni uopće u oko polovine svih slučajeva tako da je oslonac na ovakav oblik samotestiranja opasan i može imati ozbiljne posljedice, pojasnio je urolog Tomašković.

Od neizmjerne važnosti je za istaknuti kako se uprU Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. avo ta vrsta raka dijagnosticira najčešće između 20. i 30. godine života, ali srećom bolest nije prečesta. S druge strane, rak testisa ima strahovite posljedice ako se ne otkrije na vrijeme jer su bolesnici mladi i na pragu svog reproduktivnog života.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate
Hrvatska među prvima u svijetu uvodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Nema potrebe za osjećajem srama i nelagode

– Treba naglasiti da se dio bolesnika javlja s odgodom jer osjeća sram i nelagodu. Ova se bolest uspješno liječi čak i u uznapredovalom stadiju. Svaki mladić može samopregledom kod tuširanja popipati testis. Ako uoči nepravilnosti, kvržicu ili otvrdnuće ili mu se testis povećao treba se javiti na pregled. Dijagnoza se postavlja kod liječnika, pregledom i ultrazvukom, a dodatno se vade tumorski markeri iz krvi i radi određivanje stadija bolesti putem CT-a. Važno je naglasiti da ova bolest nastaje najčešće iz zametnih stanica koje se po prirodi brzo dijele (testis je spolna žlijezda!) pa i sam tumor brzo napreduje, rekao je urolog Igor Tomašković.

Ako postoji i najmanja sumnja na tumor testisa, važno je ne oklijevati i odmah potražiti savjet liječnika. Nema mjesta strahu jer bilo kakvu sumnju se može otkloniti obraćanjem direktno urologu, na hitnoj urološkoj ambulanti svake bolnice.

Liječenje i stopa preživljavanja kod raka testisa

– Preživljenje ovisi o vrsti i podvrsti tumora testisa i stadiju bolesti. U rano otkrivenih tumora izlječenje je 100 postotno. Ako se odugovlači s dijagnozom i pregledom, bolest će napredovati i rezultati liječenja su slabiji. Ipak, čak i u metastatskoj bolesti je moguće potpuno izlječenje, samo je liječenje kompleksnije, dulje i neizvijesnije. Zato kod svake sumnje, odmah i bez odgađanja zatražite mišljenje liječnika, zaključio je urolog Igor Tomašković.

I doista, ovo nije minoran problem niti kojekakav besmisleni pokret jer pored obilježavanja tolikog broja svjetskih dana ili mjeseci, zaista bismo se trebali svi, jednom godišnje podvrgnuti ne baš najugodnijem pregledu koji nam može doslovno spasiti život. Čak i ako ste dobili negativan rezultat na rak testisa, kupili ste mir sebi, svojoj obitelji i prijateljima te uklonili bilo kakav oblik sumnje na tu vrstu raka. Učinite taj hrabar potez jer u ovom niste sami i nemate se zbog čega osjećati nelagodno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap