Kardiolog otkrio pet simptoma tihog srčanog udara koji isprva djeluju bezazleno

Luka Kalac
6. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Tihi srčani udar pogađa čak 20 posto pacijenata godišnje koji smatraju da su imali klasični infarkt. Ovo zdravstveno stanje poznato je i kao mini srčani udar, a u medicinskim krugovima je poznato pod nazivom tihi infarkti miokarda ili tiha ishemija srčanog mišića. Žgaravica, osjećaj sličan istegnuću mišića, neprestani umor, nedostatak daha i simptomi nalik gripi su, prema riječima kardiologa, pet najpoznatijih simptoma tihog srčanog udara.

Umirovljenik se hvata za lijevi gornji dio prsnog koša zbog srčanog udara ili infarkta.

Srčani udar | Foto: Freepik

Na sam spomen srčanog udara,velika većina nas pomisli na nevjerojatnu bol u predjelu prsa. Nekako ispod radara prolaze i mini, poznatiji i kao tihi srčani udari. Za stanja za koje se smatralo da su srčani udari kakve većina ljudi poznaje, ispostavilo se da 20 posto njih na godišnjoj razini zapravo pripada tihim srčanim udarima.

Diskretniji simptomi tihih srčanih udara

Simptomi tihih srčanih udara su poprilično diskretniji. Tihi srčani udari su u medicini poznati kao tihi infarkti miokarda ili tiha ishemija srčanog mišića.

– Tihi srčani udar mogu obilježiti minimalni, neprepoznatljivi simptomi, a ponekad simptoma ni neće biti. Bez obzira na to, on nije ništa manje ozbiljan od pravog srčanog udara, izjavio je kardiolog Laxami Mehta za thehealthy.com.

Nelagoda u prsima, otežano disanje, mučnine, vrtoglavice i bol u čeljusti su samo neki od simptoma tihog srčanog udara. Iznimno je važno pravovremeno prepoznavanje čak i najblažih simptoma tihog srčanog udara. Liječenje i rana dijagnoza su ključni kako bi se izbjegle potencijalne ozbiljne zdravstvene posljedice.

Muškarac se rukama drži za srce
Kardiolog otkrio pet najčešćih uzroka infarkta i kako ga spriječiti

Žgaravica

Iako mnogima zvuči pomalo čudno, no istinito je i to da napad žgaravice, prema riječima kardiologa Laxamija Mehta, ponekad može biti simptom mini srčanog udara.

S njim se slaže i doktor Mike Sevilla koji je otkrio kako su ga njegovi pacijenti znali tražiti lijekove protiv žgaravice u trenucima koji su se kasnije ispostavili kao tihi srčani udari. U slučajevima kada spomenuti lijekovi ne ublaže takve poteškoće, vjerojatno se problem traži u krivom dijelu, u želucu, dok je ozbiljno stanje zapravo zahvatilo srce pacijenta.

Osjećaj sličan istegnuću mišića

Ako je riječ isključivo o boli u mišićima vrata, prsa ili gornjeg dijela leđa, to doista može biti posljedica istegnuća mišića te nije ni blizu ozbiljno poput infarkta. Potrebno je imati na umu da takav osjećaj u mišićima može ukazivati tihi srčani udar.

Neprestani umor

U slučaju neprestanog umora kroz duži period, možda se suočavate sa simptomima tihog srčanog udara, a da toga isprva niste ni svjesni.

– Takav umor ne možemo liječiti spavanjem i kofeinom. Kada se iscrpljenost čini nerazmjernom dnevnim aktivnostima, to može biti suptilni znak da nešto nije u redu sa srcem, tvrdi kardiolog Laxami Mehta.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Otkriće hrvatskih znanstvenica: Našle su jednostavan način kako smanjiti rizik od srčanog udara u menopauzi

Nedostatak daha

Najčešće se nedostatak daha javlja nakon zahtjevnih fizičkih poslova ili iznimno stresnih događaja. Ako se takve poteškoće pojavljuju i nakon adekvatnog odmora nakon stresnih razdoblja ili fizičkog rada, to bi mogao biti alarm da je posrijedi tihi srčani udar, piše thehealthy.com.

Simptomi nalik gripi

U zimskom dijelu godine prehlada gotovo uobičajena pojava. Dodate li tome kronični kašalj, otežano disanje i umor koji ne popuštaju, a pacijent je ima predispozicije za srčane bolesti, ne bi bilo zgoreg da posjeti kardiologa.

Copy link
Powered by Social Snap