Iz HUP-a o nedostatku medicinskih pomagala: ‘Mi smo spremni na što bržu reakciju, no potez je sada na HZZO-u’

Ana Kanazir
19. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Zbog stalnog smanjivanja cijena medicinskih pomagala, u Hrvatskoj je trenutačno nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a, a svaki dan se ovaj popis dodatno povećava. Kako bi osobe s invaliditetom mogle dobiti potrebna pomagala, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)-Koordinacije za medicinske proizvode su zatražili promjene. Otkrili smo sve detalje o navedenoj situaciji od HUP-a, a svoj su nam odgovor poslali i iz HZZO-a.

Foto: pixabay.com

Cijene medicinskih pomagala Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje stalno smanjuje, a kao posljedica se javlja nedostupnost određenih proizvoda, pomagala, pelena i sličnog, o čemu smo već pisali ovdje. Ipak, kako bi se nešto promijenilo Pravilnik o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu medicinskih proizvoda HZZO-a je izmijenjen, zahtjevi HUP-a su poznati i u obradi kod HZZO-a, a trenutno se čeka rasplet ove situacije.

Veliki dio osoba s invaliditetom će ostati bez pomagala zbog jedne odluke HZZO-a, a među njima i dio umirovljenika

Brojka nedostupnih pomagala stalno raste

Nedostupnost medicinskih pomagala posljedica je kontinuiranog smanjivanja cijena pomagala od strane HZZO-a. Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode su nam rekli kako su još početkom prošle godine upozoravali HZZO da su cijene pomagala na listi HZZO-a neodržive s obzirom na porast nabavnih cijena od više od 40 posto. HZZO je početkom prosinca dodatno smanjio cijene proizvoda na listi pa je došlo do povlačenja i nedostupnosti proizvoda kod većine proizvođača i trgovaca. Otkrivaju i kako je trenutno nedostupno 630 medicinskih pomagala, ali kako ta brojka stalno raste.

– Važno je istaknuti da ovo nije način pritiska na HZZO, ovo je sada jednostavno prirodna kulminacija sustavnog problema lošeg reguliranja medicinskih pomagala dostupnih na listi HZZO-a i kontinuiranog smanjivanja cijena. Mi kao gospodarski subjekti ne smijemo prodavati proizvode ispod nabavne ili cijene koštanja, to jednostavno nije moguće, navode iz HUP-a.

Najviše nedostaje pelena i ortopedskih pomagala

Kako nam kažu, nedostaci već postoje u gotovo svim segmentima, ali najveći broj defektura je za bolesnike s inkontinencijom.

– Najveći broj defektura je za bolesnike s inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te za osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima, primjerice invalidskim kolicima i protezama. Mi smo kao industrija spremni na što bržu reakciju i vraćanje tih proizvoda na tržište, no potez je sada zaista na HZZO-u, rekli su.

Dodaju i kako je ovo teška situacija za sve, a posebno za pacijente jer je potražnja velika, a iz Koordinacije ne mogu isporučiti proizvode po uvjetima HZZO-a. Neki proizvodi nisu dostupni u slobodnoj prodaji, dok su drugi puno skuplji u prodaji od onih na listi HZZO-a, što je onda i dodatni udar na džep građana.

Pregovori s HZZO-om

Kako nam kažu iz HUP-a, dijalog s HZZO-om je počeo krajem prošle godine i oni pokazuju interes za rješavanje ovog problema, a u međuvremenu je i izmijenjen Pravilnik o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu čime je stvoren nužni preduvjet za podizanje cijena pomagala. Ipak, dodaju kako konkretnih odluka nužnih da se stabilizira situacija i nužni proizvodi osobama s invaliditetom učine dostupnima i dalje nema.

Iz HZZO-a su nam rekli kako znaju da postoji opasnost od nestašice pojedinih pomagala, ali kažu i kako je moralo doći do promjena cijena, a potvrdili su nam isto što smo saznali i od HUP-a.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bio je u obvezi provesti redovnu proceduru i referencirati cijene pomagala, a sve u skladu s važećim pravnim propisima. Ministarstvo zdravstva je u međuvremenu izmijenilo i dopunilo Pravilnik o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu medicinskih proizvoda HZZO-a te mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda te je stvorilo zakonsku podlogu kojim dobavljači mogu predložiti HZZO-u povišenje cijena pomagala na listama HZZO-a. Izmijenjeni pravilnik vrijedi od 22.12.2022. godine, rekli su nam iz HZZO-a i dodali kako se prema pravilniku mogu predložiti povišenje cijena pomagala ako je do povećanja cijena došlo zbog povećanja nabavne cijene.

tomislav tomašević
Zagreb dobio proračun za 2023.: Više novca za umirovljenike, branitelje, osobe s invaliditetom i gradnju domova

HUP je naveo tri zahtjeva za rješenje problema

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode rješenje za vraćanje medicinskih pomagala na listu HZZO-a, kao i za uređenje tržišta medicinskih pomagala vide u ispunjavanju tri glavna zahtjeva:

  • Hitno povećanje cijena HZZO-a
  • Izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda
  • Promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije

Koliko je ovaj problem važan pokazuje i činjenica da su u HZZO-u dobili puno zahtjeva za povećanje cijena od raznih dobavljača i distributera, ali i kako su zahtjevi u obradi.

– U HZZO-u smo u zadnjih tjedan dana zaprimili više od 500 zahtjeva za povećanjem cijena raznih pomagala. Dobavljači i distributeri su svoje zahtjeve za povećanjem cijena pomagala opravdavali na različite načine, od onih koji su zahtjeve temeljili na povećanju nabavne cijene, kao što je predviđeno pravilnikom, ali i do onih koji su kao razloge za povećanjem cijena pomagali navodili inflaciju, troškove poslovanja u Hrvatskoj i slično, navode iz HZZO-a i kažu kako su zahtjevi u obradi i da ih mora razmotriti povjerenstvo za pomagala i dati svoje mišljenje na dostavljene prijedloge.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap