Zagreb dobio proračun za 2023.: Više novca za umirovljenike, branitelje, osobe s invaliditetom i gradnju domova

Milan Dalmacija
10. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Usvojen je proračun Grada Zagreba za 2023., u kojem su se našli i amandmani SDP-a za povećanje naknada umirovljenicima i osobama s invaliditetom. Uz to, prihvaćen je i amandman za financiranje projektne dokumentacije za izgradnju novih domova za starije osobe, ali i HDZ-ov amandman o povećanju sufinanciranja rehabilitacije hrvatskih branitelja.

tomislav tomašević

Foto: Tomislav Tomašević | Youtube screenshot

Sa 25 glasova za i jednim suzdržanim, ali bez oporbe zagrebačka je Gradska skupština izglasala proračun Grada Zagreba za 2023. godinu. Proračun je težak 16,6 milijardi kuna, odnosno 2,2 milijarde eura.

Taj iznos odnosi se na Grad Zagreb i još 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih ustanova. Bez ustanova, proračun je “težak” 11,2 milijarde kuna. Iz Europskih fondova gradska vlast planira povući 1,2 milijarde kuna, dok će zaduženja biti oko 600 milijuna kuna. Planirano je ostvarivanje suficita od 300 milijuna kuna, kojim bi se kasnije pokrio raniji dug od 1,4 milijarde kuna, javlja HRT.

Pet amandmana za bolji život umirovljenika u Zagrebu: SDP traži povećanje naknada i izgradnju domova

– Puno toga je dobro u gradskom proračunu, a gledali smo i da povećamo za socijalu, kulturu, prihvatili smo i neke amandmane iz oporbe. Gledali smo da različitim skupinama olakšamo teret krize, ali istovremeno da imamo trostruko veća ulaganja, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević na sjednici Skupštine.

Amandmanima do novca za umirovljenike

Prihvaćeno je svega devet od ukupno 38 amandmana na proračun. Među njima su i SDP-ovi amandmani kojima je zatraženo podizanje imovinskog cenzusa za naknade umirovljenicima s 1.700 na 1.800 kuna, isplata božićnica i uskrsnica korisnicima invalidnine te priprema projekata za izgradnju novih domova za starije osobe. Amandmanom Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a povećan je iznos za subvencioniranje medicinske rehabilitacije hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, uoči izglasavanja proračuna je predsjednik Gradske skupštine i kluba zastupnika SDP-a Joško Klisović otkrio da traže više od 20 milijuna kuna za novčane naknade umirovljenicima te božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom. Zatražili su i podizanje imovinskog cenzusa za novčanu naknadu za umirovljenike sa sadašnjih 1.700 na 1.800 kuna mirovine, čime bi naknade bile osigurane za još 2.300 umirovljenika. Naknade za umirovljenike čija je mirovina manja od 1.500 kuna bi prema njihovu prijedlogu trebale biti 100 kuna više, dok bi za one s mirovinama od 1.500 do 1.800 kuna one ostale iste.

Čekanje na nove domove

Dom za starije u Markuševcu još je uvijek - kuća duhova: Razlog je nevjerojatan

Uz to, tražili su i 15.000 eura za projektnu dokumentaciju za izgradnju domova za starije osobe, s naglaskom na objekt u zapadnom dijelu grada. Gradska je skupština sredinom studenog usvojila prijedlog SDP-a da se u proračunu za 2023. godinu nađu i sredstva za proširivanje kapaciteta domova za starije osobe, ali i formiranje ustanova za palijativnu skrb.

No, ne treba zaboraviti ni da novoizgrađena zgrada Doma za starije osobe u Markuševcu već mjesecima zjapi prazna, a nije poznato kad bi se prvi korisnici mogli u nju useliti.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap