Veliki dio osoba s invaliditetom će ostati bez pomagala zbog jedne odluke HZZO-a, a među njima i dio umirovljenika

Ana Kanazir
14. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorila je kako će veliki broj osoba zbog odluke HZZO-a o snižavanju cijena ostati bez određenih pomagala već od početka iduće godine. Koordinacija je djelovala odmah i zatražila je hitno povlačenje ove jednostrane odluke HZZO-a jer će zbog te odluke više od 300 medicinskih proizvoda postati nedostupno za više od 200.000 pacijenta.

Ilustracija: Pixabay

Ovom odlukom su u najgorem stanju pacijenti koji koriste pelene, uloške, podmetače, kao i osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima. Samim time će ova odluka bitno utjecati na živote navedenih osoba, kao i na živote njihovih obitelji. Koordinacija medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca okuplja 60-tak tvrtki koje pacijentima osiguravaju navedena pomagala pa se s razlogom pobunila.

Udruga invalida rada obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom: 'To je prilika da podsjetimo na teškoće'

Velik broj pomagala više neće biti dostupan

Zbogporasta nabavnih cijena i spuštanja cijena na popisu pomagala doći će do nemogućnosti isporuke velikog broja proizvoda, navodi dopredsjednik HUP-Koordinacije za medicinske proizvode Marko Husić, a naglasio je i kojih sve proizvoda neće biti. Tako osobama neće biti dostupni aktivna kolica za odrasle, rezervni dijelovi za invalidska kolica, većina protetičkih stopala i koljena, silikonske navlake za bataljak, pelene za odrasle, podloge za inkontinenciju, pojedine vrste obloga za ranu.

Za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je nešto drugačiji slučaj. Kako piše na stranicama HUP-a, susjedna Slovenija je reagirala na vrijeme te je njihov nacionalni osiguravatelj 21. lipnja 2022. povećao cijenu pomagala od 10% do 50%, ovisno o tipu pomagala te na taj način osigurao svojim pacijentima nesmetanu opskrbu medicinskim proizvodima.

Priprema se i prosvjed

Predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen je rekla kako je lista ortopedskih pomagala loša.

Osim povlačenja odluke HZZO-a i usklađivanja cijena s općom stopom inflacije, Koordinatorica traži i izmjene HZZO-ova Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda te promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih pomagala, navodi se na in portalu.

S obzirom na nastalu situaciju, ali i brojne druge probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom Udruga Sjena, udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom najavljuje prosvjed osoba s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju koji će se održati u četvrtak, 13. prosinca na Trgu svetog Marka u 12 sati.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap