Imate više od 50 godina i pušite minimalno dvije cigarete na dan? Morat ćete na CT pluća

Josip Mihaljević
30. ožujka 2019.
Zdravlje
A- A+

Već ove godine u primjenu će kernuti organizirani probir raka pluća kojima bi se smrtnost trebala smanjiti za oko 20 posto. Na godišnjoj razini u Hrvatskoj, to bi značilo spas za 600 osoba.

Foto: pixabay.com

Svake godine u Hrvatskoj od raka pluća oboli oko 3.000 pacijenata, a umire ih još toliko, piše novilist.hr. Kako bi se borili i smanjili te brojke, već ove godine kreće organizirani probir raka pluća.

Liječnici će vas uputiti, na vama je da odlučite

Rano otkrivanje raka pluća: Kreću pozivi pušačima starijima od 50

Pacijente će se slati na niskodozne preventivne CT preglede (koji zrače manje od klasičnog CT-a), a odnosit će se na aktivne pušače u dobi od 50 do 75 godina te bivši pušači koji su prestali pušiti unutar 15 godina.

Uvjet za pregled bit će staž od minimalno 30 godina pušenja s količnom od 30 kutija godišnje. Dakle, svi oni koji puše više od dvije cigarete dnevno.

Pušače koji su se prije 15 godina odrekli cigareta neće se pozivati na pregled, jer se smatra da je rizik od raka pluća jednak kao i kod nepušača.

Prema Nacionalnom programu, nakon pet godina ovog projekta, obuhvatilo bi se 50 posto pušača iz ciljane kategorije, a ukupna smrtnost bi trebala pasti za 20 posto. Što od ranijeg uočavanja problema, mogućeg prestanka pušenja, što od ranijeg uočavanja raka pluća. Time bi se preživljavanje od raka pluća povećalo s postojećih 10 na 15 posto.

Kako doktori znaju koliko cigareta dnevno pušite?

havaji pušenje
Havaji razmišljaju o zabrani prodaje cigareta svima ispod 100 godina

Podatke o tomu koliko pušite već prikupljaju liječnici obiteljske medicine. Znate, ono kad se nađete kod liječnika, a na rastanku dobijete pitanje koliko često konzumirate alkohol i koliko često pušite.

U tim podatcima trebali bi se kroz godine “nakupiti” dovoljni materijali o dobi, spolu, pušačkom stažu, vrsti i količini duhana.

Svako koga upute na CT snimanje pluća, morat će i na savjetovanje za prestanak pušenja te će biti upućen u besplatnu školu nepušenja.

Sami pregledi radit će se u KBC-ima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, te u općim bolnicama u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Virovitici, Puli i u Thalassotherapiji Opatija.

Postavlja se i pitanje spremnosti pušača na odaziv ovoj akciji, budući da nisu svi ljubitelji ‘lule’ spremni odreći se tako lako.

Imate više od 50 godina i pušite minimalno dvije cigarete na dan? Morat ćete na CT pluća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap