Rano otkrivanje raka pluća: Kreću pozivi pušačima starijima od 50

Jasmina Grgurić Zanze
12. ožujka 2019.
Zdravlje
A- A+

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak će uskoro postati najčešći uzrok smrtnosti u Europi. Pritom, najveći ubojica je karcinom pluća. Rano otkrivanje jedina je nada za izlječenje, u kojem Hrvatska bilježi loše rezultate, stoga uskoro kreće program ranog otkrivanja ove bolesti.

Foto: Pixabay

Od raka pluća svake godine u Hrvatskoj oboli oko tri tisuće osoba. Izgledi za dugoročno preživljavanje nisu dobri. Naime, petogodišnje preživljenje pacijenata u Hrvatskoj je ispod 10 posto, što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Imunoterapija i dalje ograničena

“Svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, dvije-tri, s ovim novim targetiranim terapijama četiri-pet, ali ne nude izlječenje. Jedino izlječenje od karcinoma pluća je moguće ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom” – za N1 rekao je Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća.

Istraživanja pokazuju da najbolje rezultate u liječenju imaju one zemlje koje ulažu u prevenciju, što će početi činiti i Hrvatska. Već od svibnja liječnici obiteljske medicine će na preventivne preglede upućivati rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

Samardžija pojašnjava da će program krenuti u deset velikih gradova u Hrvatskoj, na način da će omogućiti svim građanima da u krugu od 50 kilometara imaju pristup CT uređajima niske doze zračenja kroz koje će se raditi takav nacionalni program.

Dodaje da su kod nas dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU, ali ograničena je primjena imunoterapije koja je u ovom trenutku dostupna za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj. Do kraja godine, kaže, imunoterapija bi trebala biti dostupna svima.

Petogodišnje preživljavanje u Hrvatskoj samo 6 posto

Što se statistika tiče, one su nepovoljne i u drugim zemljama. Petogodišnje preživljenje u Americi je oko 15 do 20 posto, u Velikoj Britaniji 10 posto, a u Hrvatskoj tek oko šest posto. Nijedna država, kada je rak pluća u pitanju, nije na više od 20 posto preživljavanja, za razliku od povoljnijih prognoza kod raka dojke i prostate.

Ministar Milan Kujundžić naglasio je pritom kao najveći problem kasno postavljanje dijagnoze, zbog čega su započeli s pripremom za ‘skrining’ otkrivanja u ranoj fazi karcinoma pluća. Uz terapijske oblike, time bi se trebali napraviti pozitivni pomaci i smanjiti smrtnost.

Copy link
Powered by Social Snap