HZZO objavio bazu svih lijekova: Od sada možete provjeriti cijenu, doplatu i nestašicu za svaki lijek

Jasmina Grgurić Zanze
30. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Baza svih lijekova, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a, dostupna je od danas građanima jednim klikom. Na poveznici se mogu provjeriti sve informacije o svakom pojedinom lijeku, njegova cijena, doplata, ali i nestašica. Moguća je provjera svih lijekova koje je pacijent uzimao proteklih šest mjeseci. Liječnici i ljekarnici moći će vidjeti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije.

Starija gospođa uzima lijek s jednom rukom, a u drugoj drži čašu vode

Uzimanje lijekova |Foto: Ilustracija: Rawpixel

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je danas internetsku poveznicu preko koje svaki građanin može pristupiti nacionalnoj bazi lijekova dostupnih u Hrvatskoj. Tako se mogu provjeriti cijene i nestašice lijekova, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a. Bazi se može pristupiti putem ove poveznice, kao i putem sustava e-Građani.

Podsjetimo, nedavno smo ovdje pisali o nestašici tableta za visoki krvni tlak RAMED 2,5 mg, a kojih neće biti u ljekarnama sve do 1. travnja. Uz to, obustavljena je prodaja lijekova tvrtke Sandoz, Dimtruzic 120 mg i Dimtruzic 240 mg.

Provjera svih lijekova koje je pacijent uzimao

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode završio projekt ‘eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima’. Ovim projektom stvorena je nacionalna baza svih lijekova dostupnih u Hrvatskoj, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne, priopćili su iz HZZO-a.

Isto tako, nadograđena je postojeća usluga u sustavu e-Građani, ‘Realizirani recepti’ te je omogućena provjera svih podataka o lijekovima koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci. Klikom na poveznicu pacijenti će moći dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu.

Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije. Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi.

Prijavljivanje sumnji na nuspojave putem aplikacije

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija, uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava.

Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,9 milijuna eura.

– Cilj projekta je uspostava nacionalne baze lijekova kako bi se omogućila jednostavna i sigurna razmjena podataka o lijekovima. Projekt ima za svrhu povećanje sigurnosti primjene lijekova, jačanje uloge pacijenta u procesu liječenja i razvoj zdravstvene pismenosti, čime se postižu bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa, priopćili su danas iz HZZO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap