Dva lijeka nema na tržištu: Pacijenti će biti bez tableta za visoki tlak i bez onih za multiplu sklerozu

Luka Kalac
24. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

U ljekarnama se od jučer ne mogu pronaći tablete za visoki krvni tlak RAMED 2,5 mg (56 u blisteru). Razlozi nestašice povezani su s proizvodnjom farmaceutske tvrtke Belupo. Ove poteškoće su prijavljene Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i kako se doznaje, pacijentima neće biti dostupne sve do 1. travnja 2024. godine. Osim toga, obustavit će se prodaja lijekova tvrtke Sandoz, Dimtruzic 120 mg i Dimtruzic 240 mg.

Ljekarnica u bijeloj kuti šeće pokraj polica s lijekovima.

Ljekarna | Foto: Freepik / aleksandarlittlewolf

Vodeća farmaceutska tvrtka u srednjoj i istočnoj Europi, Belupo, prijavio je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nestašicu poznatih tableta za visoki krvni tlak. Iz HALMED-a su najavili i kako se uskoro u prodaji neće moći pronaći lijek za multiplu sklerozu.

Nestašica tableta za visoki krvni tlak, ali ne u potpunosti

Riječ je o RAMED 2,5 mg tabletama (56 u blisteru) koje u sebi sadrže djelatnu tvar ramipril. Inače, tableta RAMED nema od 23. siječnja sve do 1. travnja 2024. godine.

Ljekarna
Kronični pacijenti će biti pod budnim okom ljekarnika: Pratit će se ishodi liječenja i uzimanje terapije

Podsjećamo kako RAMED tablete pripadaju skupini lijekova poznatima kao ACE inhibitori koji se primjenjuju:

  • u liječenju srca kada ono samo ne može potiskivati krv kroz krvne žile u tijelu (zatajivanje srca),
  • u liječenju stanja nakon srčanog udara (infarkt miokarda) sa srčanim zatajenjem,
  • u liječenju visokog krvnog tlaka (hipertenzije),
  • za smanjivanje rizika ili odgađanje pogoršanja problema s bubrezima (neovisno o tome bolujete li od
    šećerne bolesti ili ne)
  • za smanjivanje rizika pojave srčanog udara ili moždanog udara.

Iako je u tijeku nestašica tableta Ramed, iz HALMED-a su nam otkrili kako su i dalje dostupne te tablete, ali u pakiranjima od 1,25, 5 i 10 mg.

Obustava stavljanja u promet lijeka Dimtruzic

Isto tako, na stranicama HALEMD-a stoji kako će se obustaviti stavljanje u promet lijekova tvrtke Sandoz, Dimtruzic 120 mg i Dimtruzic 240 mg, tvrdih želučanootpornih kapsula. Riječ je o lijeku koji se koristi u liječenju relapsno-remitirajuće multiple skleroze (MS) kod pacijenata starijih od 13 godina. Trenutno su u prometu ograničene količine navedenih lijekova pa je Agencija za lijekove i medicinske proizvode suglasna s obustavom stavljanja u promet od 24. veljače 2024. godine.

Do tada, dozvoljena je opskrba lijekovima za pacijente čije je liječenje u tijeku, nakon čega Dimtruzic od 120 mg i 240 mg više neće u prometu u Hrvatskoj. Tim datumom, označava se istek razdoblja posebne regulatorne zaštite podataka i zaštite od stavljanja u promet. S obzirom na to da je na domaćem tržištu dostupan sličan lijek Tecfidera, obustava stavljanja u promet lijekova Dimtruzic neće ugroziti redovitu opskrbu tržišta. Pacijenti se o daljnjem nastavku terapije trebaju konzultirati sa svojim liječnikom, prema preporuci HALMED-a.

Copy link
Powered by Social Snap