Hrvati prijavili manje nuspojava na lijekove nego prošle godine, a poznato je i koje su simptome imali

Ana Kanazir
5. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

U 2023. godini je Agencija za lijekove i medicinske proizvode zaprimila ukupno 10.799 prijavljenih nuspojava. Dobili su tako 179 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, od čega je 34 prijava na cjepivo protiv COVID-19. Ipak, ukupan broj prijava sumnji na nuspojave lijekova u 2023. godini manji je za 13 posto u odnosu na godinu ranije. Najveći broj prijava je zaprimljen od liječnika, a nakon njih od farmaceuta, kako su objavili iz HALMED-a.

lijekovi na jednom mjestu

Lijekovi | Foto: Pixabay

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je Izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova koje su zaprimljene u 2023. godini. Poznato je što su točno ljudi prijavljivali i kome, ali i kako je ove godine bilo manje prijava nego 2022.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Prošle godine je zaprimljeno ukupno 4.485 prijava na nuspojave lijekova, a poznato je i koje su najčešće

Najviše prijava nuspojava dolazi od liječnika

Tijekom 2023. godine HALMED je zaprimio ukupno 3.900 prijava sumnji na nuspojave lijekova u Republici Hrvatskoj, koje su sadržavale ukupno 10.799 prijavljenih nuspojava. Broj nuspojava veći je od broja zaprimljenih prijava jer svaka prijava može sadržavati jednu ili više nuspojava, kako su objasnili. Najviše prijava sumnji, njih 179 je zaprimljeno na nuspojave cjepiva. Od toga se 34 prijave odnose na cjepiva protiv bolesti COVID-19, dok je za ostala cjepiva zaprimljeno 145 prijava. Ukupan broj prijava sumnji na nuspojave lijekova u 2023. godini manji je za 13% u odnosu na 2022. godinu. Kakvo je točno stanje bilo tada možete pročitati ovdje.

Poznato je kako je najveći udio prijava zaprimljen od liječnika, a nakon njih slijede farmaceuti pa pacijenti. Najviše prijava je zaprimljeno u Gradu Zagrebu, a na drugom je mjestu Primorsko-goranska županija. Jednako tako, u kategoriju Nepoznato svrstane su 1.904 prijave. Ovaj postotak moguće je objasniti činjenicom da zbog zaštite osobnih podataka nisu svi dužni proslijediti HALMED-u podatak o adresi prijavitelja, a nisu dužni ni navesti adresu jer navedeni podatak ne pripada minimumu kriterija.

Nuspojave najmanje prijavljuju oni od 85 i više godina

Najviše su se prijavljivale nuspojave za skupinu L (lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori), na drugom mjestu nalazi se skupina N (lijekovi koji djeluju na živčani sustav), dok se na trećem mjestu nalazi skupina J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija). Detalje možete vidjeti ispod u tablici.

Tablica s prijavama skupine lijekova

Prijave lijekova | Screenshot HALMED

Što se tiče najčešće prijavljenih nuspojava, to su bile mučnina, pretjerana pospanost (somnolencija), proljev, vrućica i povišena tjelesna temperatura, svrbež, glavobolja, osip, crvenilo, bol u abdomenu i povraćanje. Navedene nuspojave obično su blagog karaktera te prolaze kroz nekoliko dana bez potrebe za dodatnim liječenjem ili uz simptomatsko liječenje (primjerice analgeticima i antipireticima). Nuspojave najviše prijavljuju osobe u dobnoj skupini od 41 do 64 godina, njih 31,90 posto. Među dobnim skupinama koje najmanje prijavljuju nuspojave su oni od 85 i više godina.

Prijave su izuzetno važne

U Izvješću se može vidjeti kako se nastavlja trend zaprimanja prijava sumnji na nuspojave s većim brojem istodobno primijenjenih lijekova u odraslim i posebice starijim dobnim skupinama. Navedeni podaci ukazuju na problem polifarmacije (istodobnog korištenja većeg broja lijekova) koji raste s dobi bolesnika te postaje izraženiji u starijih bolesnika. Upravo zato je važno raditi izvješća kako bi se primijetili ovi i slični problemi i kako bi se na kraju moglo djelovati.

– Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova i cjepiva te brzo uočavanje sigurnosnih signala zbog kojih bi eventualno bilo potrebno poduzeti odgovarajuće regulatorne radnje, kao što su primjerice nove preporuke, mjere opreza i slično. Sve prijave koje HALMED zaprimi smatraju se sumnjama na nuspojavu te se koriste za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila lijekova i cjepiva. Za svaku prijavu provodi se temeljita znanstveno-stručna ocjena te sve zaprimljene prijave trajno čine dio dokumentacije na temelju koje se na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kontinuirano provodi praćenje sigurnosti primjene lijekova i cjepiva, poručuju iz HALMED-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap