Prošle godine je zaprimljeno ukupno 4.485 prijava na nuspojave lijekova, a poznato je i koje su najčešće

Ana Kanazir
12. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED je objavila kako je prošle godine zaprimila ukupno 4.485 prijava sumnji na nuspojave lijekova, a to je dvostruko manji broj od 2021. godine. Razlog manjih brojki je u prestanku pandemije. Ipak, poznato je i koje su se nuspojave najviše prijavljivale, ali i tko ih je prijavljivao.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

U 2021. godini se najviše prijavljenih nuspojava odnosilo na nuspojave od cijepljenja, dok se u 2022. godini taj broj prepolovio. Ipak, dok je broj prijava sumnji na nuspojave bio 4.485, ukupno je bilo 13.391 nuspojava. Ovo je tako jer svaka prijava može sadržavati više nuspojava.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Kako se navodi na stranici HALMED-a u 2022. godini je zaprimljeno ukupno 673 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, od čega je bilo 561 prijava na cjepivo protiv COVID-19. Ovo je znatno manji broj nego godinu dana ranije, a samim time se smanjio i sveukupan broj prijava sumnji na nuspojave lijekova i to za 55 posto u odnosu na 2021. godinu. Važno je obratiti pažnju na nuspojave koje se pojavljuju, ali i na način uzimanja lijekova, o čemu nam je više ispričala liječnica Kostanjšek u ovom tekstu.

Poznato je i kako je najveći udio prijava zaprimljen od liječnika, a nakon toga su pacijenti te na kraju ljekarnici. Također, najviše su nuspojave prijavljivale žene, a zanimljivo je i kako je broj prijava na nuspojave manji u dobnim skupinama od 18 do 65 godina u odnosu na godinu ranije.

Najčešće prijavljene nuspojave su bile pretjerana pospanost (somnolencija), vrućica i povišena tjelesna temperatura, mučnina, glavobolja, proljev, slabost, umor, crvenilo, povraćanje i osip. Radi se o nuspojavama karakterističnima za klasične sintetske lijekove.

– Prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova i cjepiva te brzo uočavanje sigurnosnih signala zbog kojih bi eventualno bilo potrebno poduzeti odgovarajuće regulatorne akcije, objasnili su iz HALMED-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap