Dobre vijesti: Muškarcu s Parkinsonom ugrađen poseban implantat, a sada hoda bez problema

Ana Kanazir
12. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Marc Gauthier iz Francuske ima 63 godine, a već 20 godina ima Parkinsonovu bolest koja je znatno utjecala na njegovo kretanje. On je ujedno i prvi pacijent koji je dobio spinalni implantat za liječenje ove bolesti, a to mu je i omogućilo da sada normalno hoda.

Marc je prohodao nakon terapije za Parkinsonovu bolest

Marc hoda | Foto: Screenshot YouTube

Stariji muškarac već 20 godina živi s Parkinsonovom bolesti koja je uznapredovala do te mjere da više nije mogao samostalno hodati. Ipak, za njega se pojavilo rješenje, a to je ugradnja posebnog implantata.

Parkinsonova bolest će se uskoro moći dijagnosticirati uz pomoć umjetne inteligencije, evo i kako

Parkinsonova bolest je poremećaj centralnog živčanog sustava koji utječe na cijelo tijelo i uzrokuje drhtanje ruku i nogu, kao što i smanjuje mogućnost pokreta. Ova bolest se ne može izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi lijekovima ili operacijom. Više o ovoj bolesti i iskustvo osobe koja je ima, možete pročitati u ovom tekstu. Ipak, 63-godišnjak je prvi kojemu je ugrađen implantat koji vraća normalnu spinalnu signalizaciju mišićima nogu. Marc tako nosi senzor pokreta na svakoj nozi, a kada počne hodati, automatski se uključuje implantat i šalje impulse spinalnim neuronima.

– Praktički nisam mogao hodati bez stalnog padanja i to nekoliko puta na dan. U nekim situacijama bih se i ‘zaledio’ ili spotaknuo. Sada se više ne bojim ni hodati po stepenicama. Svake nedjelje idem na jezero i šećem oko šest kilometara, rekao je Marc za portal theguardian.com.

Ovo je tek početak studije i znanstvenici će još sve detaljno ispitati i pratiti kako se razvija situacija, ali za sada su zadovoljni.

– Impresivno je vidjeti kako ciljanom električnom stimulacijom leđne moždine možemo ispraviti poremećaje hodanja nastale tijekom Parkinsonove bolesti, rekla je neurokirurginja Jocelyne Bloch iz Sveučilišne bolnice Lausanne.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap