Parkinsonova bolest će se uskoro moći dijagnosticirati uz pomoć umjetne inteligencije, evo i kako

Ana Kanazir
26. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Parkinsonova bolest je poremećaj centralnog živčanog sustava, a može se prepoznati po drhtanju i ukočenosti tijela te po neprirodnom držanju i sličnim abnormalnostima. Godinama se traži način kako prepoznati Parkinsonovu bolest na vrijeme, u najranijoj fazi, a znanstvenici su se sada okrenuli i drugačijim metodama, onima koje koriste umjetnu inteligenciju.

Simptomi Parkinsonove bolesti uključuju ukočenost mišića i njihovo grčenje, tremore ili drhtavice koje se odvijaju nekontrolirano

Parkinsonova bolest je češća kod osoba starijih od 50 godina, a u Hrvatskoj od ove bolesti boluje više od 15.000 osoba. Iako ne postoji lijek za tu bolest, već se samo tretiraju simptomi, važno ju je otkriti što prije kako bi osoba imala bolju kvalitetu života.

Tečaj €/kn: 7,53450
parkinsonova bolest
Parkinsonova bolest: Četiri neobična simptoma koja otkrivaju da ste u riziku

Umjetna inteligencija prepoznaje Parkinsonovu bolest

Znanstvenici sa Sveučilišta Leicester su napravili prvi svjetski sistem umjetne inteligencije koja može prepoznati Parkinsonovu bolest. Profesor Huiyu Zhou koji je voditelj projekta rekao je kako se ova bolest inače teško dijagnosticira i prepoznaje, pogotovo u početnoj fazi, a rana dijagnoza bitno utječe na lakše tretiranje bolesti. Upravo zato su se sjetili pomoć potražiti kod umjetne inteligencije, piše The Mirror. 

Ovo je prvi puta da su znanstvenici napravili sistem umjetne inteligencije koja može prepoznati Parkinsonovu bolest kod miševa. Sve radi robot koji ima više kamera na sebi koje su pomične i imaju podatke za praćenje društvenog ponašanja kod miševa. Kamere prepoznaju promjene na miševima, kao što su drugačije držanje, abnormalno ponašanje te samim time mogu i identificirati miševe koji imaju rane oblike bolesti. Razina uspješnosti u prepoznavanju bolesti je 71.4 posto.

Trenutno se radi na daljnjem napretku ove tehnologije koja će moći prepoznati i druga stanja i bolesti, a s vremenom će onda biti spremna i za korištenje na ljudima.

Koja su to četiri znaka upozorenja koji bi mogli dati do znanja da ste u većem riziku od razvijanja Parkinsonove bolest, pogledajte ovdje. 

Parkinsonova bolest će se uskoro moći dijagnosticirati uz pomoć umjetne inteligencije, evo i kako
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap