Ako želite biti što zdraviji u mirovini, trenirajte s opterećenjem kako biste produljili životni vijek

Luka Kalac
24. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Kod većine prevlada mišljenje da su treninzi s opterećenjem rizični jer lako može doći do ozljede, što je točno jedino ako izvedba vježbe nije pravilna. Provedeno je istraživanje nad 451 ispitanikom prosječne dobi od 71 godine kroz četiri godine. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine od kojih je jedino grupa dizača utega imala konstantu, kada je riječ o snazi nogu i stiska ruke što su izuzetno važni faktori koji ukazuju na duljinu životnog vijeka.

Umirovljenik sjedi na podu teretane nakon treninga i prati svoj program tjelovježbe na tabletu.

Umirovljenik u teretani | Foto: Pexels / Kampus Production

Izgleda kako nova istraživanja ukazuju na to da je fizička aktivnost s nekim oblikom opterećenja presudna u održavanju zdravlja i mobilnosti osoba, pogotovo onih treće životne dobi. Mnogi umirovljenici čak i izbjegavaju takav oblik vježbanja zbog neutemeljenih tvrdnji koji izazivaju strah kod njih.

Brojni su oni koji smatraju da će kroz neke oblike treninga s opterećenjem doći do ozljeda, no rezultati istraživanja ukazuju na upravo suprotno. S godinama, žene i muškarci prirodno gube mišićnu funkciju. Tome treba dodati i da pad snage nogu, kao i slabljenje stiska ruke mogu biti pokazatelji duljine životnog vijeka kod umirovljenika.

Dugoročni učinci treninga s opterećenjem

Pojam treninga s opterećenjem odnosi se na vježbanje s utezima, s težinom vlastitog tijela ili s elastičnim trakama. Takva vrsta tjelovježbe pokazala se iznimno učinkovitom u sprječavanju opadanja snage nogu. Cilj znanstvenika koji su sudjelovali u ovom istraživanju je bilo proučavanje dugoročnih učinaka jednogodišnjeg programa treninga s opterećenjem, točnije treninga s utezima.

Čak 451 osoba prosječne dobi od 71 godine je sudjelovala u ovom istraživanju. Oni su podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa se sastojala od rekreativaca koji su cijelu godinu vježbali s utezima. Druga skupina je trenirala umjerenim intenzitetom. Za razliku od prethodne dvije grupe, ona posljednja nije uvodila nikakve vježbe  pored svoje svakodnevne fizičke aktivnosti, piše dailymail.co.uk.

Šibenska bodybuilderica Nada nemčić
Bodybuilderica Nada (65): 'Godine ne možemo preskočiti, ali ih teretanom možemo malo usporiti'

Održavanje snage kostiju i mišića

Prva grupa, koja je vježbala s utezima, izvodila je svaku vježbu između šest do 12 ponavljanja kroz tri serije. Pri tome su vježbali s težinama koje su se kretale između 70 posto i 85 posto maksimalne kilaže utega koju su mogli podići ponaosob za svako ponavljanje.

Kako bi stekli što bolji i precizniji uvid u zdravstveno stanje ispitanika, znanstvenici su im izmjerili snagu kostiju i mišića te razine tjelesne masti. Navedena mjerenja su ponovljena nakon jedne, dvije i četiri godine, piše dailymail.co.uk.

Usporedbom rezultata mjerenja s početka istraživanja i nakon četiri godine, otkriveno je da su vježbači iz prve grupe zadržali snagu nogu kroz taj period. Za razliku od njih, oni koji su vježbali umjerenim intenzitetom vremena ili nisu uopće vježbali, izgubili su snagu nogu.

Da je ovo istinito, pokazuju i primjeri iz prakse. Tako smo razgovarali s bodibildericom Nadom Nemčić koja je, između ostalog, istaknula da se tek pred mirovnu počela baviti tim sportom. Utege i dalje diže sa svojih 65 godina. Osim estetskih promjena, vrlo brzo je uvidjela i ostale o čemu možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap