Ako imate problem s plijesni u kupaonici, možda su krive neke vaše loše navike

Ana Kanazir
9. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Plijesan može biti vrlo dosadna i tvrdokorna, ali i opasna za zdravlje. Iako postoje jednostavni načini kako je suzbiti, puno je bolje spriječiti da uopće dođe do njezine pojave. Plijesan nastaje na vlažnim mjestima, pa se uvijek mogu napraviti neke stvari kako biste izbjegli njezino stvaranje.

čišćenje kupaonice

čišćenje kupaonice | foto: pexels, Karolina Grabowska

Plijesan je česti gost kupaonice, pri čemu se najviše javlja na rubovima kade ili tuš kabine ili pak na fugama. Kako bi se spriječio nastanak plijesni potrebno je dobro paziti i izbjegavati neke radnje. Ipak, kada vidite crne ili zelene točkice ili mrlje, djelujte odmah pomoću ovih savjeta o kojima smo pisali ovdje.

Donosimo tri načine kako da se plijesan nikada ne pojavi u vašoj kupaonici:

plijesan
Znate li koliko je zapravo opasna plijesan i kako je se možete najbrže riješiti?

Redovito čistite kupaonicu

Nije dovoljno samo lagano očistiti kupaonicu, već treba dobro izribati sve površine i kutove, koristeći ocat i sodu bikarbonu ili pak neko jače sredstvo koje sadrži klor. Važno je ovo raditi jednom tjedno, a nakon čišćenja nemojte ostavljati kupaonicu mokru, već je obrišite suhom krpom, navodi Bestlife.

Pazite na vlagu

Kao što smo rekli, plijesan voli vlagu pa se pobrinite da je nema u vašoj kupaonici. Uvijek nakon tuširanja otvorite prozor u kupaonici ili ako nemate prozor, otvorite vrata kako bi vlaga izašla, a provjerite i da vam ventilacija dobro radi. Kako se vlaga ne bi napravila na fugama kade ili unutar tuš kabine, maknite zavjesu ili pak ostavite otvorena vrata tuš kabine.

Udaljite sve mokre stvari

Ne ostavljajte mokre ručnike za noge ili mokre tepihe na podu kupaonice. Umjesto toga ih stavite negdje na povišeno da se osuše ili ih odnesite na sušilo za rublje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap