Znate li koliko je zapravo opasna plijesan i kako je se možete najbrže riješiti?

Ana Kanazir
27. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Svi su se barem jednom u životu susreli s plijesni na zidu ili nekom kutku doma. Plijesan su zapravo gljivice koje rastu na vlažnim mjestima i brzo se razmnožavaju. Izgledaju kao crne ili zelene mrlje na zidovima, a imaju i specifičan miris. Plijesan može biti opasna za zdravlje i izazvati niz simptoma nalik alergiji, a može je se riješiti pomoću klora.

plijesan

plijesan | foto: Unsplash, Jezael Melgoza

Glavni razlog nastanka plijesni je vlaga, pa je prvi korak rješavanja ovog problema i pronalazak izvora vlage, kao i održavanje vlage na odgovarajućoj razini. Posebno je za zdravlje opasna po zimi, kada je i količina vlage nešto veća. Dobra vijest je da se u određenim slučajevima može jednostavno ukloniti pomoću sredstva na bazi klora ili octa.

Kako prepoznati plijesan?

Plijesan se može vrlo lako prepoznati golim okom. Pogledajte vaše zidove, posebno one blizu prozora ili izvora vode i ako vidite crne ili zelene točkice, radi se o plijesni. Najčešće se javlja na zidovima, ali i fugama, a što se tiče prostorija u domu, možete je vidjeti u kupaonici, kuhinji ili u prostorijama u kojima sušite rublje. Jednako tako, na pojavu plijesni utječe i loša izolacija kuće ili zgrade, a češće se pojavljuje u starijim zgradama ili kućama. Važno je odmah reagirati kod pojave ovih gljivica kako se ne bi proširile i zahvatile još veću površinu i utjecale na vaše zdravlje.

Je li plijesan opasna za zdravlje?

Ljudi koji žive s plijesni mogu imati razne tegobe, a i često će imati razne respiratorne bolesti, infekcije, alergije ili im se može razviti astma. Jednako tako, udisanje spora plijesni može dovesti do kihanja, kašljanja, škakljanja u grlu, curenje iz nosa, crvenila oči ili osipa na koži. U nekim, rijetkim slučajevima, plijesan može doći do pluća, gdje se može razmnožavati i uzrokovati stanja opasna po život.

Plijesan je posebno opasna za osobe koje već imaju neku respiratornu bolest, za one koji imaju astmu, koji imaju oslabljeni imunološki sustav, kao i za starije osobe.

Ne znate kako očistiti kamenac s glave tuša? Imamo vrlo jednostavno rješenje

Kako očistiti plijesan?

Prvo i osnovno, uvijek je važno pronaći uzrok problema, pri čemu će u nekim slučajevima biti potrebno staviti termoizolaciju na zidove. Kod uklanjanja plijesni s bilo kojim proizvodom osigurajte si zaštitnu opremu kao što su rukavice, zaštitne naočale i maska za lice. Otvorite prozore kako bi neugodan miris sredstva protiv plijesni lakše cirkulirao i izlazio iz prostorije u kojoj se nalazite. U borbi s plijesni će najdjelotvorniji biti klor ili izbjeljivač. Dok se klor miješa s vodom u omjeru 1:10 ili kako je napisano na uputama sredstva, izbjeljivač se koristi u omjeru 1:3. Natopite papirnate maramice klorom ili sredstvom na bazi klora i stavite ih na mjesto gdje se nalazi plijesan. Pustite da odstoji oko sat vremena, a potom rukavicama maknite maramice i četkicom oribajte to mjesto pa isperite.

U uklanjaju može pomoći i alkoholni ocat, pri čemu se koristi na isti gore opisani način. Ocat ima prednosti i nedostatke. Dok je sigurniji za upotrebu od klora jer nema toliko intenzivan miris i nije toliko štetan za udisanje, ocat nažalost neće biti toliko djelotvoran te neće pomoći kod većih površina ili kod površina koje imaju više plijesni. Jednako tako, ovaj postupak će trebati stalno ponavljati. Osim za plijesan, ocat je djelotvoran i uklanjanju kamenca, a kako ukloniti kamenac s glave tuša u kupaonici možete pročitati ovdje. jednako tako, ocat se koristi i kod pranja rublja, posebno ručnika koji će biti puno mekši, a neće imati neugodan miris.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap