Jedan dom za starije umirovljenicima počeo naplaćivati 30 eura za već postojeću kupaonicu u sobi

Jasmina Grgurić Zanze
11. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Županijski domovi umirovljenika poskupjeli su i do 50 posto. Osim toga, neki su uveli i dodatnu naplatu postojećih kupaonica u sobama, a koje se dosad nisu naplaćivale. Za ovu ‘uslugu’ treba izdvojiti čak 30 eura po osobi, dok se po 20 eura naplaćuju i balkoni. Tako u Sisku uz veće cijene smještaja treba dati i 50 eura mjesečno za kupaonicu i balkon, no nemaju svi županijski domovi ovakvu praksu.

Ilustracija: Pixabay

Smještaj u pojedinim županijskim domovima za starije osobe poskupio je od ove godine i do 50 posto, a neki su domovi uveli po novom i naplatu kupaonice. Nije to tamo neka kupaonica na kraju hodnika, nego kupaonica koju su umirovljenici u svojoj sobi i ranije koristili, ali besplatno. Cijena ove ‘usluge’ košta 30 eura po osobi, odnosno 60 eura za dvoje u dvokrevetnoj sobi. I ne samo to, ako vaša soba ima balkon, i to ćete morati nadoplatiti 20 eura. S dodatnom naplatom kupaonica i balkona od 50 eura, cijena najjeftinijeg smještaja penje se na vrtoglavih 570 eura.

‘Ovo je vrh bahatosti, 60 eura za kupaonicu’

– Nakon što sam saznala da će moja majka od ove godine smještaj po novom plaćati 590 eura, umjesto dosadašnjih 401 euro, što me već dodatno šokiralo, saznala sam da se po novom dodatno naplaćuje korištenje kupaonice u sobi po cijeni od 30 eura. Nije mi jasno zašto je u cjeniku posebno izdvojena kupaonica. Ovo je vrh bahatosti, 60 eura mjesečno za korištenje kupaone, rekla nam je čitateljica čija je teže pokretna majka smještena u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, o čemu smo pisali ovdje.

Županijski domovi za starije povećali cijene: 'Majka je plaćala 401 euro, a sada 590 eura'

Uvidom u cjenik sisačkog Doma i sami smo se uvjerili da je tako. Kupaonica je navedena kao dodatak, baš kao i balkon. Jedan euro košta serviranje hrane u sobi za pokretne osobe, dok četiri eura mjesečno treba platiti korištenje hladnjaka u sobi. Ista usluga po istoj cijeni uvedena je i u Domu za starije osobe u  Petrinja pa je jasno da se radi o odluci na razini cijele Sisačko-moslavačke županije. Kako neslužbeno doznajemo, na dodatnu naplatu odlučili su se kako bi ujednačili cijene, s obzirom na to da neki domovi nemaju kupaonice u sobi. Ipak, čini se da je riječ o realno još većem poskupljenju smještaja, nego što je ono prikazano bez ove stavke.

Ružica Čakširan, ravnateljica sisačkog Doma, rekla nam je da im nije ugodna odluka o poskupljenju, no da su na to iz ekonomskih razloga jednostavno bili prisiljeni te u tome nipošto nisu jedini, o čemu smo pisali ovdje.

Naplata postojeće kupaonice nije praksa u domovima

Čini se da je Sisak u novoj naplati postojeće kupaonice iznimka. Cvjetni dom u Šibeniku, koji je također poskupio od 1. siječnja svoje usluge, ne naplaćuje dodatno balkone i kupaonice, ali im je osnovna cijena usluge veća. Cijene su od ove godine više i u Domu za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu, koji također posebno ne naplaćuje kupaonice i balkone. Kod njih je pak specifično što u cjeniku posebno iskazuju cijenu sobe, a posebno dodatak za njegu, ovisno o zdravstvenom stanju korisnika.

Splitski Dom za starije i nemoćne poskupio je od 1. svibnja prošle godine, a cijene se razlikuju u sva tri objekta koja imaju. Dok neke sobe imaju samo WC, druge imaju i kupaonicu. Tako u objektu Stari Grad, koji je najskuplji, dvokrevetna soba košta 519 eura, dok je ista soba s WC-om 558 eura. Jednokrevetna soba s i bez kupaonice ima istu cijenu od 638 eura. Na to se doplaćuje i stupanj njege, i to čak i za prvi stupanj 40 eura, za drugi 90 eura, za treći 140 eura te za četvrti 193 eura. Naplaćuju i balkon, i to po cijeni od 22 eura, ali ne po korisniku, nego za cijelu sobu.

Bjelovarski dom također je poskupio lani, ali ne naplaćuje kupaonicu, no cijenom se ipak razlikuju sobe s balkonom i bez njega. Jednokrevetna soba s balkonom za pokretne korisnike košta 463,47 eura, a bez balkona 442,76 eura. Dvokrevetna soba je 423,65 eura, odnosno 402,95 eura bez balkona. Tamošnji korisnici plaćaju i 3,98 eura za korištenje hladnjaka i klime. Cijene su za oko 60 eura veće za polupokretne korisnike, odnosno 100 eura za nepokretne.

Što mislite o poskupljenju domova umirovljenika?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap