[8.8.] Sjećanje na kraljicu romske glazbe i veliku humanitarku Esmu Redžepovu

Josip Mihaljević
8. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Makedonska pjevačica i humanitarka rođena je na današnji dan 1943. godine u Skoplju. Njen bogat glazbeni repertoar uključuje na stotine pjesama, a zbog svog doprinosa i više od 15.000 nastupa bila je poznata po nadimku “Kraljica Cigana”. Bila je kulturni ambasador Republike Makedonije.

esma redžepova

Foto: Esma Redžepova | Youtube screenshot

Njen bogati glazbeni repertoar uključuje na stotine pjesama koje je izvodila na nešto više od 15.000  koncerata, od čega je velik broj bio humanitarnog karaktera.

Pjevala je od malena, a karijera joj se proteže u više od pet desetljeća. Njen glazbeni stil bio je uvelike inspiriran tradicionalnom romskom i makedonskom glazbom, a brak s kompozitorom i kantautorom Stevom Teodosievskim bio je šlag na torti njihove glazbene karijere.

Nije bilo mnogo ženskih pjevača kada se Redžepova probijala na scenu, pogotovo ne romskih – bila je jedna od prvih žena Romkinja koja je zapjevala na romskom jeziku na radiju i televiziji. Poznata je po snažnom i emotivnom glasu te jedinstvnom smislu za modu.

Pjevala je pred mnogim poznatim osobama, poput Gandhija, Tita, Moamera Gadafija i drugima, a nastupala je u više od 30 država posvuda na svijetu.

Krajem 60-ih, zajedno s mužem je osnovala glazbenu školu gdje su učili dječake, obično Rome slabijeg imovinskog stanja. Oni nisu njima pružali samo obrazovanje, oni su ih posvojili i brinuli se o njima do osamostaljenja – a neki od njih su napravili zavidne glazbene karijere. Glazbeni par je posvojio ukupno 47 sinova i jednu kćerku!

Redžepova je također iskoristila mnoge koncerte kako bi pomagala bolnicama, sirotištima i žrtvama prirodnih katastrofa. Zbog svog humantiranog rada, bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir!

Redžepova je preminula 2016. u Skoplju, nakon kratke bolesti.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [7.8.] na ovom linku.

[8.8.] Sjećanje na kraljicu romske glazbe i veliku humanitarku Esmu Redžepovu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap