[7.8.] Otkrivena prapovijesna skulptura koja nam prikazuje drugačiji izgled idealne žene od današnjeg

Josip Mihaljević
7. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Willendorfska Venera je jedan od najpoznatijih skulptura na svijetu. Pronađena je kod austrijskog mjesta Willendorfa na današnji dan 1908. godine. Starost skulpture se procjenjuje na nevjerojatnih 24.000 do 30.000 godina!

willendorfska venera

Foto: Willendorfska Venera | Youtube screenshot

Willendorfska Venera mali je kipić veličine svega 11,1 centimetara, izrađen od vapnenca kakav se ne može naći u prirodu u dijelu Austrije gdje je pronađen.

Ubrzo nakon pronalaska, kip je postao svjetski poznat. Nekarakteristično je ekspresivan za razdoblje iz kojeg potječe (između 28 i 22 tisuće godina prije Krista!).

Naglašeni su glava, grudi, torzo i prepone. Mnogi kipovi iz prapovijesnih razdoblja su nazvani Venerama, budući da je Venera bila rimska božica ljepota. Ali Venera iz Willendorfa je nekoliko puta starija od cijelog Rimskog carstva.

Umjetnik je naglasio dijelove tijela koji su u izravnoj vezi s reprodukcijom i dojenjem, tako da se može reći da je naglasio najpoželjnije karakteristike žena u to vrijeme. Znanstvenici su na koncu došli do zaključka da se mora raditi o nekoj vrsti “božici plodnosti”.

Prava namjena figurice do danas ostaje upitnom, iako je njezin značaj ogroman. Neki od prvih “umjetničkih” tragova ikad zabilježenih su slike u špiljama Altamiri i Lascauxu, a karbonskom analizom je ustvrđeno da je kipić Venere za čak nekoliko tisuća godina stariji!

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.8.] na ovom linku.

[7.8.] Otkrivena prapovijesna skulptura koja nam prikazuje drugačiji izgled idealne žene od današnjeg
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap