[5.10.] Publika upoznala agenta 007: Sean Connery predstavio Jamesa Bonda na filmskom platnu

Josip Mihaljević
5. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1962. godine po prvi puta je javno prikazan prvi film o Jamesu Bondu. Bio je to prvi od čak 26 filmova u uspješnom serijalu, a glavnu ulogu je tumačilo čak sedam glumaca.

james bond

Foto: Legendarna uvodna špica iz svakog filma | Youtube screenshot

Serijal filmova o Bondu predstavlja ekranizaciju romana Iana Fleminga, engleskog književnika koji je služio kao obavjštajac u mornarici Ujedinjenog Kraljevstva.

Fleming je u periodu između 1953. i 1966. napisao 17 romana o špijunu zaposlenom u britanskoj tajnoj službi MI6. Tematski, romani su prožeti temama poput pozicije Velike Britanije u svijetu, utjecajima rata, kolegijalnosti i naravno o popularnom “unutarnjem neprijatelju”.

Ime prvog filma glasilo je Dr. No – prema imenu glavnog negativca.

Legendarni škotski glumac Sean Connery dobio je čast prvi puta glumiti Jamesa Bonda, a u trileru na Jamajci uspio je savladati zlog doktora Juliusa Noa. Slavni nastup ostvarila je i švicarska glumica Ursula Andress – prva tzv. Bond djevojka.

Film nije bio pretjerano ambiciozan, budući da je za troškove predivđeno tek milijun dolara. Na iznenađenje producenata i ulagača – film je zaradio oko 65 milijuna dolara od kino ulaznica. Takav uspjeh zahtjevao je i nastavak, a filmovi o Bondu se ne prestaju snimati.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [4.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap