[4.10.] U tamnici umro jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih hrvatskih vojskovođa

Josip Mihaljević
4. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1749. godine u jednoj tamnici u Brnu umro je strašni hrvatski vojskovođa – barun Franjo Trenk. Njegova luda bećarska narav neprijateljima je ledila žile, a na kraju ga je koštala i života.

franjo trenk

Foto: Barun Franjo Trenk | Youtube screenshot

Franjo Trenk, jedna od najkontroverznijih osoba 18. stoljeća, rođen je 1. siječnja 1711. godine na samom jugu Italije, u gradu Reggio di Calabria. Njegov otac, također vojnik, tamo je bio privremeno stacioniran.

Barun i bećar Franjo Trenk

Otac mu je bio pruski časnik u austrijskoj carskoj službi, za što je bio nagrađen velikim zemljišnim posjedima u Slavoniji, gdje je Franjo odrastao. Bilo je to u periodu neposredno nakon što su slavonski posjedi oslobođeni od Turaka.

Franjo Trenk je pošao očevim stopama i pridružio se vojsci, za njega druge nije bilo. Zbog svoje specifične i vatrene naravi, tijekom života je čak 102 puta izašao na dvoboj, dva puta su ga osuđivali na smrt i 14 puta je ranjen. Sve je to Franjo preživio.

Što se tiče ponašanja, bio je pomalo divlje naravi – nije poštivao autoritet, volio je kocku, karte, žene i lov na razbojnike po slavonskim šumama. Ipak, kada je kraljica Marija Tereza zaratila s pruskim kraljem Fridrikom Velikim, Trenk je priskočio u pomoć.

Trenkovi Panduri

Od oko tisuću volontera iz Slavonije, sastavio je vojnu jedinicu koja se zvala Trenkovi Panduri. Svi su bili izbrijanih glava, naoružavali su se kuburama i handžarima, a iza njih je vijorio prepoznatljiv crveni plašt. Za vrijeme bitke su uzvikivali “Alah, Alah”, iako nisu bili muslimanske vjeroispovijesti – cilj im je bio šokirati protivnika.

Trenkovi panduri su marširali i borili se u zvukove pištaljki i bubnjeva, a to je bio začetak vojne glazbe u svijetu.

S druge strane, njegov odred je bio zloglasan po svojoj brutalnosti. Tijekom rata za Mariju Tereziju, Trenk je toliko pretjerao u divljaštvu da ga je Terezija morala izvesti pred vojni sud. Naravno, uz dogovor da će ga pustiti ukoliko zamoli za njenu milost.

Usred sudskog postupka, Trenk je toliko divljao i odbio je tražiti bilo kakvu milost, te ga je Marija Terezija dala doživotno osuditi na služenje zatvora u Brnu. Tamo je živio u poprilično dobrim uvjetima, a uspio je napisati i autobiografiju. Preminuo je u tom istom zatvoru na današnji dan 1749. godine.

Česi su nedavno uz pomoć računala i Trenkovih ostataka uspjeli rekonstruirati kako je izgledao hrvatski barun Franjo Trenk:

trenk rekonstrukcija

Foto: Barun Franjo Trenk | Brno City Museum

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [3.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap