[4.3.] Preminula Semka Sokolović-Bertok, hrvatska glumica bosanskohercegovačkog porijekla

Josip Mihaljević
4. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Semka Sokolović-Bertok je rođena Sarajka koja je većinu svoje glumačke karijere provela u Hrvatskoj. Krasio ju je spoj tipičnog bosanskog humora i inteligentnog sarkazma. Sudjelovala je u gotovo svim projektima koji su ušli u anale hrvatske, ako ne i balkanske kinematografije.

Foto: Semka Sokolović-Bertok | Screenshot Youtube

Glumu je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, skupa s velikanima hrvatske glume – Fabijanom Šovagovićem i Ivom Serdarom. U matičnom kazalištu Gavella, gdje je provela preko četrdeset godina ostvarila je brojne uspjehe sudjelujući u izvedbama Krležinih i Brešanovih drama. Najšira publika ju pamti po televizijskim ulogama u seriji Naši i vaši te Velom mistu.

Mačevanje, bridž, šah, gluma

Svestrana glumica se u srednjoškolskim danima bavila mačevanjem, ali je morala odustati zbog ozljede. Ipak, nije mogla bez “dueliranja” te se posvetila natjecateljskom šahu – čak je osam puta osvojila naslov šahovske prvakinje Hrvatske. Uz šah, obožavala je kartati bridž.

Glumila je u preko stotinu filmskih i televizijskih projekata, od kojih se posebno ističu nastupi u Velom mistu, Kod amidže Idriza, U registraturi i Naši i vaši. Imala je manje uloge u popularnim serijama 21. stoljeća – Bitange i princeze te u Našoj maloj klinici. Hrvatsko izdanje časopisa Hollywood smjestilo ju je na deseto mjesto najlegendarnijih hrvatskih glumica svih vremena.

Umrla je u Zagrebu na današnji dan 2008. godine od posljedica moždanog udara.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap