[2.7.] Andreas Escobar zabio autogol za Kolumbiju, kad se vratio kući – ubili su ga

Josip Mihaljević
2. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Jedan od najmračnijih i najpoznatijih epiloga sa Svjetskih prvenstava svakako je ubojstvo kolumbijskog igrača Andreasa Escobara. Autoglovi su česti slučaj u nogometu i može se sa sigurnošću reći da je 99% njih puka slučajnost. Šefovi kartela u Kolumbiji nisu bili takvog razmišljanja…

andreas escobar

Foto: Andreas Escobar | Youtube screenshot

Igrajući na drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu 1994. godine protiv SAD-a, kolumbijski defanzivni igrač napravio je grešku koja će ga nepravedno koštati života. Kolumbija je utakmicu otvorila snažno, a utakmica je imala i politički značaj budući da su prkosni kolumbijski narko šefovi (nasljednici Pabla Escobara) praktički bili u ratu s američkim tajnim službama. U 34. minuti utakmice, lopta se nesretno odbila od kopačke Andreasa Escobara i završila je u kolumbijskom golu.

Kolumbijci se nisu oporavili, a utakmicu su izgubili 2:1. Kolumbijci su tada bili favoriti naspram SAD-a, a neslužbena priča je ovakva: kolumbijski narko šefovi su uložili veliki novac kladeći se na prolaz Kolumbije u drugi krug. Budući da ih je jedan gol dijelo od takvog cilja, odlučili su se osvetiti Escobaru.

Andreas Escobar se zajedno s nogometnom ekipom vratio u Kolumbiju i prvih nekoliko dana živio je normalnim životom. Na današnji dan, oko 3 ujutro po lokalnom vremenu, trojica ubojica ga je dočekalo na parkiralištu u Medellinu, gradu odakle dolazi i sam Pablo Escobar. Ubojice su ga upucali 12 puta, vičući “Gol!! Gol! Gol!” između svakoh hica, u stilu južnoameričkih sportskih komentatora.

Policija je uhvatila ubojicu, Castra Munoza, za manje od 12 sati, a on je sve priznao. Osuđen je na 43 godine zatvora, ali je zbog korumpiranosti sustava izašao nakon 11 odsluženih godina.

Sprovod Andreasa Escobara održao se dva dana nakon ubojstva, a na njemu je nazočilo čak 120.000 ljudi. To nisu bili državnici niti političari, već običan narod kojemu je bilo dosta da se i političar i narko lobi iživljava nad njima već preko 20 godina.

Pogledajte u videu nesretni autogol koji ga je koštao života.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [1.7.] na ovom linku.

andreas escobar
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap