[3.4.] Rođen legendarni američki glumac Marlon Brando

Josip Mihaljević
3. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Marlon Brando je zasigurno jedan od najvećih glumaca u povijesti filma. Ovaj dvostruki dobitnik Oscara najpoznatiji je po ulogama u filmovima ‘Tramvaj zvan čežnja’ i ‘Na dokovima New Yorka’ iz pedesetih godina koje je režirao Elia Kazan koje su ga lansirale holivudski vrh. Sedamdesetih se proslavio ulogama pukovnika Waltera E. Kurza u ‘Apokalipski danas’, i naravno, Vita Corleona u fenomenalnoj trilogiji Francisa Forda Coppole, ‘Kum’.

marlon brando

Foto: Marlon Brando kao Vito Corleone | Youtube screenshot

Američki filmski institut proglasio ga je četvrtim najboljim muškim glumcem u povijesti filma, a Brando je poznat po svojem zalaganju u građanskom aktivizmu te zalaganju za prava Indijanaca u SAD-u. Potječe iz obitelji nizozemskog, njemačkog, engleskog i irskog podrijetla. Otac mu je bio nadareni amaterski fotograf, a njegova starija sestra, Jocelyn, prva je krenula u glumačku karijeru, a pojavila se na Broadwayu, filmu i televiziji.

Brando kao arhetip modernog holivudskog glumca

Brando je nekoliko puta bio izbačen iz škole, koju nikada nije završio. Roditelji su mislili da mu fali discipline te su ga poslali u vojnu školu, no izbačen je nakon svađe s nadređenim časnikom. Brando je zatim pošao sestrinim putem i bacio se u glumačke vode.

Uspjeh je postigao gotovo odmah, njegove prve uloge označile su revoluciju u načinu glume s kojom je postavio temelje za američki model glumačke metodičnosti.

Postao je heroj mlađe generacije nakon uloge buntovnika u filmu ‘Divljak’, a njegov stil su kopirali mnogi – od Elvisa Presleya do Jamesa Deana, koji su se otvoreno divili Marlonovoj karizmi i javnom nastupu.

Središnji dio njegove karijere označila je legendarna uloga Vita Corleona u jednoj od najboljih filmskih trilogija u povijesti filma – Kumu. Ipak, njegova osebujnost i glumački zahtjevi su postali legendarni i stekao je reputaciju kako je s njime teško raditi. Njegova gluma, teška kao olovo, bila je prekretnica u Hollywoodu. Za svoje uloge pripremao se temeljito, primjerice, za ulogu u filmu gdje je glumio paraplegičara proveo je mjesec dana u bolnici, u kolicima, kako bi bolje razumio lika kojeg je trebao glumiti.

Za Oscarovoj kategoriji za najboljeg glumca nominiran je čak sedam puta, a nagradu je osvojio dva puta – jednu za Kuma, jednu za Dokove New Yorka. Hollywood mu se u kasnijem periodu života doslovno zgadio te se povukao iz javnoga života, odbijajući davati ikakve izjave za medije.

Od posljedica dijabetesa i raka umro je 1. srpnja 2004. godine.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap