[2.4.] Preminuo mnogima najdraži papa Ivan Pavao II, pročitajte njegovih 10 najboljih citata

Josip Mihaljević
2. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2005. preminuo je papa Ivan Pavao II. Imao je poseban odnos prema Hrvatima, a Hrvatsku je posjetio tri puta. Rođen je u Poljskoj, u pokrajini koju neki povjesničari nazivaju Bijela Hrvatska. Tamo su, tijekom velike seobe naroda boravili Hrvati. Papa se aktivno zalagao za samostalnost Hrvatske, a poznata je stvar da je upravo Vatikanska diplomacija, prva u svijetu, još 3. listopada 1991. godine objavila kako radi na dokumentu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

papa ivan pavao ii

Foto: Papa Ivan Pavao II. | Youtube screenshot

Ivan Pavao II. zasigurno je jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnog utjecaja. Jedan je od najmlađih papa novijega doba, njegov pontifikat je među najduljima i bio je  prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća.   Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija (poglavito televizija), šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje. Posjetio je ukupno 130 zemalja za vrijeme svog pontifikata, a u Hrvatsku je dolazio čak tri puta: 1994., 1998., i 2003. godine. Preminuo je na današnji dan u Vatikanu, njegov nasljednik Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim, a sadašnji papa Franjo ga je proglasio svetim.

Deset citata Ivana Pavla II.

  1. Podsjećam vas da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što posjeduje.
  2. Ljudi moraju znati da u svećeničkom pozivu i vjerskom životu nema mjesta za one koji bi nanijeli zlo mladima.
  3. Ekološka kriza je ponajprije kriza morala i zbiljski prijezir spram čovjeka.
  4. Na slijepo nasilje i neljudsku mržnju odgovarajte očaravajućom snagom ljubavi! Pobjeđujte neprijateljstvo snagom opraštanja! Neka daleko od vas bude svaki oblik bešćutnog nacionalizma, rasizma i nesnošljivosti.
  5. Papa ne može biti zatočenik Vatikana. Želim doći do svih… od stepskih nomada do redovnika i sestara u njihovim samostanim. Želim prekoračiti prag svakog doma.
  6. Kršćani i muslimani – općenito, loše smo se razumijeli. U prošlosti bili smo suprostavljeni, čak smo se i iscrpljivali u polemikama i ratovima. Vjerujem da nas Bog danas poziva da promijenimo stare navike.
  7. Moramo tražiti oprost zbog mnogih grijeha kojima su se okaljali kršćani u mislima, rječima i djelima, i preko nepokretne ravnodušnosti pred nepravdom.
  8. Nikad više nasilja! Nikad više rata! Nikad više terorizma! Neka, u ime Božje, svaka religija donese zemlji pravdu i mir, oprost i život. Ljubav.
  9. Fizička kondicija ili odmakla dob nisu zapreke za dobar život. Bog ne gleda vanjska obilježja nego dušu.
  10. Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se tvojih patnji uzrokovanih ratom, što su još vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvom eživotu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je međutim tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zauzimanje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane. Hvala i tebi, mladeži hrvatska!

https://www.youtube.com/watch?v=1upRPiWuyIk

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [1.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap