[26.5.] Ove četiri stvari sigurno niste znali o ‘Vojvodi’ Johnu Wayneu

Josip Mihaljević
26. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1907. godine rodio se legendarni John Wayne. Ako se istoga trenutka niste sjetili nekog vesterna, onda niste obraćali pažnju na filmove u prošlome stoljeću. Jedan je od najvećih legendi ne samo Hollywooda, nego i svjetskog filma uopće. Iskopali smo neke manje poznate stvari o ovoj legendi sedme umjetnosti koje vjerojatno niste znali.

John Wayne

Foto: John Wayne | Pixabay

Većinu vas će s pravom John Wayne odmah asocirati na neustrašivog kauboja. I nećete pogriješiti – Wayne je zasigurno jedan od prvih žanrovskih ikona Hollywooda, glumac koji je toliko prepoznatljiv da se i sam žanr vesterna veže uz njegovo ime. Ali to je samo vrh sante leda što se tiče Johna Waynea, on je bio puno raznovrsniji nego što njegova filmska ostavština sugerira.

Da nije bio surfer, ne bi postao glumac

Teško ga je uopće zamisliti na nekoj plaži kako surfa, budući da smo ga navikli gledati na prašnjavom Divljem Zapadu. Ali John je kao student bio strastveni surfer, a da nije – možda ne bi postao filmska legenda koju svi znamo i volimo. Kao i mnogo drugih studenata na Sveučilištu u Californiji, puno svog slobodnog vremena proveo je na oceanu.

Nakon jedne ozljede koja mu je totalno zeznula rame, izgubio je svoje mjesto u sportskoj ekipi američkog nogometa na Sveučilištu. To ga je koštalo i stipendije koja mu je na prvom mjestu omogućila da uopće upiše taj fakultet. Bez stipendije nije mogao plaćati smještaj u kampusu i morao je pronaći nešto drugo u životu čime će se baviti. Njegov trener mu je uspio srediti posao statista u Fox Studiu 1927. godine. Nije mnogo vremena prošlo da netko ne skuži da je Waynovo mjesto ispred kamera; prvu glavnu filmsku ulogu u filmu The Big Trail ostvario je 1930. godine. Ostalo je povijest.

Glumačko ime je posudio od obiteljskog psa

Rođeno ime mu je bilo Marion Morrison, a već je na samom početku glumačke karijere shvatio da mu treba novo ime koje “zvuči bolje”. Marion Morrison mu je nekako zvučalo ženstveno. Kao klinca su ga zezali zbog toga, a on si je nekako uspio nadjenuti legendarni nadimak Duke (Vojvoda). To je zapravo bilo ime njihovog obiteljskog psa. Još dok je bio dječak, obitelj je psa zvala Big Duke (Veliki Vojvoda), a Wayne Little Duke (Mali Vojvoda) – što mu se itekako sviđalo.

Kada je bio u početcima glumačke karijere, producenti su mu rekli kako “Duke Morrison” zvuči kao ime od kakvog kaskadera, a ne glavnog glumca. Nakon puno mozganja, odlučili su se da “John Wayne” zvuči i moćno, a i lako teče niz jezik – i tako je John Wayne rođen. Ipak, John je kroz karijeru i dalje volio svoj nadimak Duke: “Tip kojeg vidite na ekranu, to nisam stvarno ja. Ja sam Duke Morrison i nikad nisam bio niti ću ikada biti filmski lik poput Johna Waynea”, rekao je jednom.

Bio je fanatik za šahom, znao je tu i tamo varati

Svi koji su ga poznavali, znali su da je zaluđeni šahist. Nosio je sa sobom minijaturnu ploču kako bi mogao igrati između snimanja scena na setu. Jedna od njegovih žena, Pilar Pallete bila je tenisačica. Kada je John s njom išao na turnire, organizatori turnira su za Johna pripremili veliku prikolicu u kojoj je bilo viskija i, naravno, sve što šahistu treba. John je za vrijeme turnira ispred prikolice izvjesio plakat na kojem piše “Želite li igrati šah s Johnom Wayneom?”, a onda je veselo provodio dane pijuckajući i igrajući šah.

Nije bio samo obožavatelj šaha, bio je stvarno dobar igrač. Njegov najdraži scenarist, Jimmy Grant, igrao je šah s Wayneom preko dvadeset godina bez da je dobio ijednu partiju. Drugi poznati šahovski partneri bili su Rock Hudson, Marlene Dietrich i Robert Mitchum. Tijekom jedne partije s potonjim, Mitchum ga je ulovio kako vara. Wayneov odgovor bio je: “Pitao sam se kad ćeš skužiti. Ništa, postavi figure iz početka, razbit ću te i bez varanja.”

Izmislio je termin “The Big C”

Na engleskom je riječ za tumor ili rak – Cancer. Malo je poznato, ali Wayne je dva puta bolovao od ove bolesti koja ga je na kraju koštala života. Nitko prije Waynea nije rak zvao “The big C”. Smatrao je kako direktnim nazivanjem nekako predaje svoju sudbinu toj bolesti. Također, bio je uplašen da će ga Hollywood prestati unajmljivati ako saznaju da je teško bolestan. Ipak, u ranim 60-im godinama prošloga stoljeća sazvao je presicu netom nakon operacije u kojoj mu je odstranjeno jedno rebro i polovica jednog pluća. “Rekli su mi da ne govorim javno o raku pluća jer će to naštetiti mojoj slici. Ipak, pitam ja vas: Nije li dobra slika činjenica da je John Wayne pobijedio The Big C?”, izjavio je na presici.

Njegova kći Aissa Wayne, kasnije je rekla kako ga je samo jednom u životu čula kako izgovara riječ cancer. To je bilo kada je od raka obolio drugi put, ovoga puta zloćudnija verzija u trbuhu. Nažalost, Wayne je izgubio borbu s rakom i umro je 11. lipnja 1979. godine. Iako se dugo borio s rakom, neumorno je radio i snimao filmove. Iza sebe je ostavio 178 filmova, mnoštvo fanova i zauvijek je odredio jedan cijeli filmski žanr – vestern.

https://www.youtube.com/watch?v=OPe2hXSTTPU

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.5.] na ovom linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap