[25.5.] Pročitajte što su govorili o maestru i virtuozu košarke, legendi Kreši Ćosiću

Josip Mihaljević
25. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1995. godine napustio nas je hrvatski i svjetski virtuoz košarke Krešimir Ćosić. Kao sportaš, bio je poznat po eleganciji i vrhunskoj tehnici, a na osobnoj razini je mnogima bio uzor zbog ugodnog karaktera i dobrih djela koje je učinio.

krešimir ćosić

Foto: Krešimir Ćosić | Youtube screenshot

Krešimir Ćosić, rođen u Zadru 1948. godine, jedan je od najpoznatijih europskih košarkaša u povijesti sporta. Krešo je kao sportaš mogao sve. Bio je visok 2.11 metara, imao je krakate ruke i noge – no to ga nije spriječavalo da se na terenu kreće poput koordinirano poput kakvog baletana.

Bio je prvi Europljanin kojemu je ponuđen ugovor u NBA-u, najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. I to čak deset godina prije no što je isti takav ugovor ponuđen drugom Europljaninu u NBA-u.

Za Jugoslaviju odigrao 303 utakmice

Debitirao je u svom Zadru u dobi od samo 17 godina i odmah osvojio naslov prvaka. Nakon toga, osvojio je još tri uzastopna naslova prvaka da bi pod misterioznim okolnostima naprasno prekinuo suradnju sa svojim domaćim klubom. Dobio je priliku otići u SAD i uzeo ju je. Mogao je birati između dvije košarke – one profesionalne u NBA-u ili amaterske. Odabrao je ovu drugu i na tom polju je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Za Jugoslaviju je odigrao uvjerljivo najviše utakmica – 303, uzeo je tri srebra i zlato na Olimpijskim igrama, dva zlata i dva srebra na Svjetskim košarkaškim prvenstvima. Nakon igračke karijere, izgradio je impresivnu trenersku.

Nakon košarkaške igračke i trenerske karijere, radio je u SAD-u kao diplomat Republike Hrvatske. Krešo je na današnji dan 1995. godine napustio ovaj svijet. Bolovao je od opake bolesti raka limfoma. Imao je samo 46 godina. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju pod arkadama.

Index.hr je prikupio izjave poznatih košarkaša, pročitajte u nastavku što su imali za reći o maestru hrvatske košarke.

Drugi o Krešimiru Ćosiću

Izbornik Jugoslavenske košarkaške reprezentacije imao je određene dvojbe o tome hoće li pozvati Krešu u reprezentaciju. Bojao se da je premlad i da se neće moći nositi s tadašnjim divovskim centrima. Najbolji igrač iz tog vremena Pino Gjergja tada je treneru zaprijetio: “Ne zoveš li Krešu, ne moraš ni mene. Uostalom, ti si tu zbog nas, a ne mi zbog tebe.”

Legendarni SSSR-ov košarkaš Sergej Bjelov nakon utakmice protiv Jugoslavije je o Kreši rekao sljedeće: “Bila je velika čast i zadovoljstvo igrati protiv njega. Kakvo li je tek zadovoljstvo bilo igrati s njim.”

Aco Petrović priznao je kako je bio najbolji košgeter lige upravo zahvaljujući Kreši Ćosiću: “Imali smo Krešu, onako visokog na high-postu, dali bismo mu loptu, a onda smo samo na čistu imaginaciju i instinkt lomili protivnike. Dvije godine zaredom bio sam najbolji strijelac lige, a više od pola tih koševa idu na Krešin račun (…) Kao igrač je bio čudesan i bila mi je čast što sam imao sreću igrati s jednim takvim velikanom.”

Petar Skansi otišao je korak dalje: “Neću reći da je Krešo najbolji košarkaš svih vremena, ali hoću reći da je najbolji meni osobno. Barem na ovim našim prostorima. Zašto? Zato što je bio jedinstven. Bio je zastrašujuće polivalentan igrač. Ne znaš u kojem je segmentu igre bio bolji. Visok, bio je nezaustavljiv pod košem. Imao je pregled igre na razini playa. Ruka mu je bila toliko meka, bekovska. Tehnički je bio savršen. Jednostavno, bio je genij.

Dražen Dalipagić osvrnuo se na Krešin karakter: “Nimalo ljutnje nikad u njemu nije bilo. Bio je čovjek koji nije poznavao što znači bijes, gnjev, mržnja. Kad ga se sjetim, sjećam se samo jednog velikog osmijeha. U svemu je bio avangarda. Evo, ne znam znate li, ali on je prvi od nas pustio malo dužu kosu.

Zoran Slavnić: “Čovjek i igrač. Najveći svih vremena. Možete se vi sad zvati ovako, možemo se mi zvati onako, mogu se ovi oko nas zvati nekako treće, no svi skupa smo nekad bili Jugoslavija, bili smo u košarci najbolji na svijetu, a Krešo je bio najbolji od sviju nas. Pa njegova divna supruga Ljerka, pa djeca… Kad ovako, u ovim okolnostima pričam o Kreši, strah me da ne postanem patetičan.

https://www.youtube.com/watch?v=RtJwbcLTDdM

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.5.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap