[21.10.] Pogledajte kako plovi najstariji ratni brod na svijetu: Zovu ga “Hrabri starac” i dalje je u funkciji

Josip Mihaljević
21. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Najstariji ratni brod na svijetu, USS Constitution (Ustav), i dalje plovi morima. Porinut je na današnji dan čak 1797. godine, a stari jedrenjak je i dalje u funkciji. To mu daje čast bivanja najstarijim brodom na svijetu koji i dalje ima dopuštenje plovidbe!

uss constitution

Foto: USS Constitution u obilasci New Yorka 2014. godine | Pixabay

Plutajući spomenik kulture ili Hrabri starac, nadimci su i opisi za najstariji brod na svijetu koji i dalje plovi morima i oceanima.

Pravo ime mu je USS Constitution (eng: Ustav), a ime mu je dao predsjednik SAD-a George Washington, deset godina nakon što su Amerikanci napisali svoj Ustav.

Ratni jedrenjak naoružan je s preko 50 topova, dug je 93 metra, a na njemu je služilo preko 450 članova mornarice SAD-a kroz povijest. Brod je danas star 221 godinu, a služio je u mnogim bitkama. Tijekom rata s Britancima (1812. godine), za svoje zasluge brod je dobio nadimak Hrabri starac, a pažljivim očuvanjem i povremenim restauracijama uspješno je sačuvan.

Još jedan poznati brod (Victory), admirala Horatia Nelsona koji je pobijedio Napoleona u jednoj od najpoznatijih morskih bitaka (Trafalgarska bitka) također je očuvan, ali više ne plovi i čuva ga se na suhom doku.

USS Constitution je i dalje u aktivnoj službi američke ratne mornarice, ali koristi se uglavnom u ceremonijalnim obilježavanjima.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap