[20.10.] Da je Hrvatska danas i dalje kraljevina, ovaj čovjek bi nam bio kralj

Josip Mihaljević
20. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Vjerojatno najmoćnija europska dinastija u povijesti bila je obitelj Habsburg. Na današnji dan preminuo je posljedni muški habsburgovac, otac poznate carice Marije Terezije – Karlo VI. Ipak, loza se preko Marije Terezije održala do današnjeg dana, a najpoznatiji današnji Habsburgovac je pretendent na nepostojeću hrvatsku krunu.

karl von habsburg

Foto: Karl von Habsburg, unuk posljednjeg habsburškog cara | YouTube screenshot

Nakon smrti Karla VI., tron je preuzela Marija Terezija. Njeni protivnici su je se lako planirali riješiti, a ona je se pokazala kao jednom od najkompetetnijih vodilja čitave dinastije.

Zahvaljujući njoj, loza Habsburg je preživjela, a njeni potomci su i danas među nama.

Tijekom pada Austrougarske monarhije u 1918. godini, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije proglasio je ujedinjenje svih hrvatskih krajeva i raskid zajednice s Austrijom i Mađarskom, ali nikada nije “odbacio” kralja Karla VI.

Tijekom NDH (’41.-’45.), to je i službeno učinjeno, ali današnja Republika Hrvatska se ne smatra pravnom sljednicom NDH, tako da se to tehnički ne broji.

Kada bi Hrvatska danas i dalje bila kraljevina, prema pravu nasljedstva krune, unuk Karla I. bi nam danas bio kralj. Riječ je o Karlu von Habsburgu, austrijskom političaru koji se zalaže za jedinstvo Europe. Njegova kćerka je i dalje u školi i ima ambicije baviti se politikom, a sin Ferdinand Zvonimir von Habsburg je vozač formule u Formuli 3!

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap