[1.4.] “Barakude” u napetoj završnici postali svjetski prvaci u Melbourneu

Josip Mihaljević
1. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na današnji dan 2007. odigrala je jednu od najvažnijih utakmica u povijesti hrvatskog vaterpola. Na svjetskom prvenstvu u Australiji, u vrlo tijesnom dvoboju protiv uvijek neugodnih Mađara postali su svjetski vaterpolski prvaci.

Foto: Youtube screenshot

Nakon regularnog vremena, rezultat je bio 7:7. Barakude su u napetoj završnici, u produžetcima, slavili s rezultatom od 9:8. Pod trenerskom palicom Ratka Rudića odigrali su fenomanalnu utakmicu i Hrvatskoj donijeli prvu zlatnu medalju na vaterpolskom svjetskom prvenstvu od osamostaljenja.

Utakmica s kojom je “sve počelo”

Mađarska vaterpolska reprezentacija tada je bila najuspješnija svih vremena. Uoči puta u Melbourne bilo je teško zamisliti kako će se Barakude popeti na “krov svijeta”. Pet minuta prije kraja, naši su gubili s rezultatom 5:7. Prvo je Đogaš iskoristio igrača više kako bi smanjio na 6:7, a zatim je najmlađi reprezentativac Maro Joković, dvije i pol minute prije kraja, izjednačio na 7:7.

Ipak, igrač utakmice definitivno je naš vratar Frane Vićan. Odlično je branio čitav turnir, a obranu turnira ostvario je nekoliko sekundi prije kraja utakmice kada je obranio kontru Mađara i omogućio Barakudama produžetke utakmice. U produžetcima smo poveli, Mađari su izjednačili, a pobjednički gol postigao je još jedan mladić, Pavo Marković. Australski Hrvati su se pridružili slavlju u Melbourneu u nevjerici, a ono što je uslijedilo je povijest.

Utakmica s kojom je “sve počelo”, kasnije su mnogi govorili. Hrvatska je nakon Svjetskog prvenstva u Melbourneu osvojila nevjerojatnih 17 medalja u narednih deset godina. Nakon što su se okrunili kao svjetski prvaci, prvaci Europe postali su 2010. godine, a zlatnu medalju na Olimpijskim igrama osvojili su 2012. u Londonu.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [31.3.] na linku ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap