[15.7.] Na današnji dan predao se Napoleon Bonaparte

Josip Mihaljević
15. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Francuski car Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u povijesti, predao se Britancima na današnji dan 1815. godine. Bio je to drugi i posljednji put kada je Napoleon pokazao bijelu zastavu. Htio je otići u Ameriku, ali su ga smjestili na otok Svetu Helenu, koja je oko 2000 kilometara udaljena od najbližeg kontinenta.

napoleon bonaparte

Foto: Napoleon Bonaparte | Pixabay

Napoleon se prvi puta predao godinu dana ranije, 1814. godine, kada su ga smjestili na otok Elbu. Uspio je pobjeći, okupiti snage i ponovno zaprijetiti europskim silama koje su samo čekale da ga se riješe.

Za dlaku je izgubio u najpoznatijoj bitci tog doba, onoj kod Waterlooa. Nakon poraza, Napoleon se vratio u Francusku i sakrio se na jedan otočić nekoliko kilometara od francuske obale.

Planirao je pobjeći u SAD, ali su Britanci postavili veliku blokadu Francuske obale kako nije mogao pobjeći. Napoleon je tada mogao birati: predati se francuskim rojalistima ili Austrijancima koji su mu bili mrski neprijatelji.

Počeo je pregovore s Englezima, vjerovao je kako će mu oni omogućiti azil ili dopustiti da se skrasi u SAD-u. Na današnji dan je ušao u britanski brod, a kapetan je naredio kurs prema Britaniji.

Tjedan dana su plovili, a Engleski mornari i časnici su mu iz poštovanja skidali kape i ponašali su se prema njemu s poštovanjem. Kada je britansko stanovništvo saznalo da je Napoleon stigao u Englesku, nastala je velika senzacija.

Britanci su nakon dugo vijećanja odbili sve zahtjeve neponovljivog vojskovođe i odredili kako Napoleona moraju smjestiti na lokaciju s koje je nemoguće pobjeći. Kao lokaciju su izabrali otok Svetu Helenu koja se nalazi usred Atlantskog oceana. Najbliže kopno bilo je ono afričkog kontinenta, a dijelilo ih je više od 2000 kilometara.

Tamo mu je izgrađena kuća, a nakon šest godina je preminuo. Točan razlog smrti je nepoznat. Britanci tvrde kako je umro od posljedica raka na želucu, a znanstvenici su donedavno vjerovali kako su ga Britanci sustavno trovali arsenom. Ipak, istraživanja iz 2007. i 2008. odbacuju ovu teoriju, a kao razlog smrti navode peptični čir i rak želuca.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.7.] na ovom linku.

napoleon bonaparte
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap