[14.7.] Francuski revolucionari napali zatvor Bastilju: Početak moderne demokracije bio je krvav

Josip Mihaljević
14. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Francuzi danas slave jedan od najvažnijih državnih praznika jer se obilježava događaj koji se simbolički uzima kao početak Francuske revolucije. Revoltirani i napaćeni građani Francuske koji su godinama bili pod čizmom plemića i moćnika organizirali su veliki ustanak. Krenuli su na jedan državni zatvor, Bastillu, ali ne kako bi oslobodili zatvorenike. Tada je u zatvoru bilo svega sedam zarobljenih…

bastilja pad

Foto: Pad Bastilje | Youtube screenshot

Na današnji dan, barem simbolički, počela je Francuska revolucija – period u Francuskoj koji će imati drastične društvene i političke posljedice na čitav svijet.

Revolucija je svrgnula tadašnju francusku Monarhiju i ustanovila modernu republiku. Nakon što su oni to napravili, pokrenuli su val revolucija od Kariba do Bliskog istoka. Apsolutističke monarhije su otišle u povijest, a zamijenile su ih republike i liberalne demokracije.

Pala je Bastilla

Bastilla je bila jedna od najzloglasnijih tamnica u pariškom predgrađu. Napetost je već bila na iznimno visokim razinama, a kada je tadašnji kralj Louis XVI povisio poreze, narod je jasno odlučio da to neće ići baš tako.

Prvo iz jedne pariške oružarnice ukrali oko 32.000 pušaka, ali nisu imali baruta.

Bastilla je tada imala samo sedam zatvorenika. Četiri krivotvoritelja, dvojica mentalnih bolesnika i jednog aristokrata koji je zatvoren na inzistiranje njihove obitelji. Bastilla je bila teško savladiva utvrda budući da se u njoj čuvalo preko 13 tona baruta.

Pravi razlog zašto su revolucionari probili u Bastillu bio je upravo taj barut. Oko 13.30 sati svjetina je probila u tvrđavu, i tada su pale prve žrtve revolucije. Zapovjednika Bastilje markiza de Launaya su uhvatili, pretukli, odrezali glavu i nabili na kolac.

Krvava revolucija će u Francuskoj trajati punih deset godina, sve do dolaska na vlast Napoleona Bonapartea, a nakon toga će se revolucionarni duh proširiti čitavim svijetom.

Povjesničari Francusku revoluciju danas smatraju jednim od najvažnijih događaja u ljudskoj povijesti.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap