[21.3.] Na snagu stupio jedan od najznačajnijih dokumenata u ljudskoj povijesti – Napoleonov zakonik

Josip Mihaljević
21. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

‘Moja prava slava ne leži u činjenici da sam pobijedio u četrdeset bitaka,  Waterloo će izbrisati uspomenu na sve moje pobjede, ali moj Građanski zakonik – živjet će vječno’ – izdiktirao je Napoleon Bonaparte pred kraj svojega života na otoku Sveta Helena gdje je poslan da umre.

Foto: Napoleon Bonaparte, Pixabay

Code civil des Français, poznatiji kao Code Napoléon, francuski je građanski zakonik koji je uspostavljen za vrijeme vladavine Napoleona I. 1804. godine. Šarenilo pravnih sustava jedna je od karakteristika pravnog poretka predrevolucionarne Francuske – na jugu je prevladavao pravni poredak na temeljima Rimskoga prava, dok je na sjevernim pokrajinama prevladavalo Običajno pravo koje se razvilo na temeljima feudalnih franačkih institucija. Zakoni vezani za brak i obiteljski život bili su u potpunosti pod kontrolom Rimokatoličke crkve, a bili su regulirani kanonskim pravom. Napoleon je odmah nakon što je postao prvi konzul krenuo u reformu francuskog pravnog sustava u skladu s idejama Francuske revolucije te je došao na ideju da napiše jedan zakon koji će vrijediti za sve građane.

U njemu pišu stvari koje danas shvaćamo zdravo za gotovo

[20.3.] Sjećanje na hrvatskog arhitekta Marijana Haberlea

Zakonik zabranjuje privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopušta slobodu vjere i ističe da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima, a ne podobnima. Napoleon ga je napisao zajedno s još četiri pravnika, a na snagu je stupio na današnji dan 1804. godine. Ovaj zakon vrijedio je za sve građane Francuske i bio je velik korak prema onome što danas nazivamo vladavinom prava.

Načela na kojima je izrađen bila su: jednakost svih pred zakono, neovisnost prava od religije i jamstvo privatnog vlasništva. Bio je naglašeno jasno napisan i provedljiv zakon. Američki povjeničar Robert Holtman smatra ga jednim od rijetkih dokumenata koji su utjecali na cijeli svijet.

Ipak, nije to bio prvi zakonik o pravima građana u Europi – prethodili su ga slični zakoni u Bavarskoj, Prusiji i Austriji, no Napoleonov zakonik se smatra prvim takvim uspješnim zakonikom. Prvotno je uveden u područja pod nadzorom Francuske, djelomično po državama na zapadu Njemačke, a kasnije je uveden u područja koje je osvojio Napoleon: Italija, Nizozemska, Švicarska pa i Hrvatska. Tijekom 19. stoljeća Napoleonov zakonik samostalno su usvojile brojne europske i latinoameričke zemlje poput Haitija, Dominikanske Republike, Bolivije i Čilea.

U nekim zemljama je on čak i danas na snazi, u pravilu u nešto proširenijem i moderniziranom obliku.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap