[26.7.] Što veže Napoleona Bonapartea i američki FBI?

Josip Mihaljević
26. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

FBI iliti Federalni istražni biro osnovan je na današnji dan 1908. godine u SAD-u. Služi kao obavještajna agencija i kao glavna ruka za provođenje američkih zakona na federalnoj razini. Velik dio njihovih funkcija je jedinstven, ali ako bi baš morali, usporedili bi ih s britanskim MI5 ili ruskim FSB-om.

fbi

Foto: Flickr

Jedna od najpoznatijih sigurnosnih agencija u svijetu, FBI, osnovan je na današnji dan 1908. godine. Osnovao ju je nitko drugi, nego princ iz dinastije Bonaparte i unuk Napoleonovog najmlađeg brata – Charles Joseph Bonaparte, piše povijest.hr.

“Američka grana” dinastije Bonaparte doselila se u SAD početkom 19. stoljeća, kada je Napoleon još uvijek bio vladar pola Europe.

Charles Joseph bonaparte odrastao je u SAD-u, gdje je diplomirao pravo i dogurao do pozicije ministra pravosuđa. Za posebne istrage, trebao je specijalne agente za provođenje istraga. Prvotno ih je “posuđivao” iz Tajne službe koji su pripadali Minstarstvu financija. Kada je Kongres zabranio takvu praksu, ministar Bonaparte je došao na ideju da osnuje “svoju” službu.

Prvotno je nazvana Bureau of Investigation (Istražni biro) i imala je samo 12 agenata. Tek 1935., za vrijeme najpoznatijeg direktora Edgara J. Hoovera ime službe je prošireno u sadašnje – Federal Bureau of Investigation.

FBI provodi istrage na federalnom (saveznom) nivou, ali i protuobavještajne aktivnosti. Za razliku od primjerice CIA-e, FBI ima fokus na aktivnosti unutar SAD-a. Danas imaju više od 35 tisuća zaposlenika.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.7.] na ovom linku.

fbi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap