[19.8.] Hrvatska vojska pobijedila Osmanlije kod Svete Helene, bitku i danas rekonstruiraju na viteškom turniru

Josip Mihaljević
19. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Početkom 16. stoljeća, nakon što su Osmanlije zauzele Carigrad, papa Kalist III. krenuo je u jedan od brojnih križarskih ratova protiv Osmanskog carstva. Oni su bili samo mjestimično uspješni, budući da su Osmanlije u samo nekoliko godina mogli obnoviti čitavu vojsku. Na današnji dan 1557. godine, malobrojna hrvatska vojska zaustavila je još jedan prodor Turaka k Beču.

sv helena bitka

Foto: Karta dijela Hrvatske iz 16. stoljeća | Youtube screenshot

Hrvatska vojska je u više navrata zaustavila prodor Osmanlija u srce Europe tj. Beč.

Samo četrdesetak godina prije ove bitke, papa Lav X. je dao Hrvatskoj naziv Antemurale Christianitatis, latinski za “predziđe kršćanstva”. Naravno, naslovi takvog tipa pojavljuju se i u drugim kršćanskim državama koje su bile u sukobu s Osmalijama, primjerice Ukrajini i Poljskoj.

Hrvatska nije bila samostalna država, a Austrougarske vlasti su nas često koristile kao žrtvenog janjca. Za obranu Hrvatske bio je zadužen ban Petar Erdödy, i radio je katastrofalan posao.

Na svu sreću, razbolio se nekoliko dana prije osmanlijskog prodora, a šef obrane postao je uskočki kapetan Ivan Lenković. Iako su Osmanlije imale bolju opremu, bili su čak četiri puta brojčano nadmoćniji.

Ni to im nije pomoglo, budući da su na Svetoj Heleni blizu Rakovca doživjeli katastrofalan poraz. Pobjedom se silno proslavio Ivan Lenković, koji je kasnije postao senjskim kapetanom. Njemu u čast, održava se viteški turnir u Zelini na kojem se rekonstruira sama bitka na Svetoj Heleni.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.8.] na ovom linku.

[19.8.] Hrvatska vojska pobijedila Osmanlije kod Svete Helene, bitku i danas rekonstruiraju na viteškom turniru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap