[15.3.] Rođena hrvatska pjevačica Jasna Zlokić

Josip Mihaljević
15. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Jedno od poznatih imena hrvatske, ali i regionalne glazbene scene je hrvatska pjevačica Jasna Zlokić. Proslavila se u 80-im godinama prošloga stoljeća, kada je konkurencija na estradi bila puno veća nego što je to danas. Njena najpoznatija pjesma, Skitnica, jedan je od najvećih hitova iz tog vremena.

Foto: Jasna Zlokic | Screenshot Youtube

Rođena je na današnji dan 1955. godine u malom gradiću u zapadnom dijelu otoka Korčule – Veloj Luci. Od malih nogu je ustrajala na razvoju svoga talenta, a u pjevanju ju je osobito podržavala njena majka, koja je i sama bila muzikalna. Nakon završene srednje ekonomske škole u Dubrovniu, vraća se u rodno mjesto gdje upoznaje Borisa Zlokića – budućeg supruga.

Glazbena karijera

Rajko Dujmić Skitnicu nije napisao za Jasnu Zlokić, nego jednu drugu pjevačicu

Prvi javni nastup održala je već kao sedmogodišnja djevojčica u dječjem kazalištu. S devet godina, nastupla je na festivalu “Mikforon je vaš” gdje osvaja drugo mjesto. Budući da u Veloj Luci nije postojala formalna glazbena škola, Jasna je surađivala sa svojim rođakom koji je bio nastavnik glazbenog, a kasnije s lokalnim svećenikom koji ju je upoznao s temeljima glazbene umjetnosti.

Kao 19-godišnjakinja nastupila je na dubrovačkom festivalu amaterskih pjevača i osvojia nagradu za Prvi glas Dubrovnika. Godina 1982. bila je prijelomna u njezinoj karijeri. Zdenko Runjić, jedan od najznačanijih skladatelja popularne glazbe u prošlom stoljeću, tada kreće pisati glazbu za nju. Tako je napisao glazbu za pjesmu “U naručju si mom” i “Nina, nana” koje ju lansiraju u ozbiljne glazbene vode.

Nakon Zdenka Runjića, Jasna Zlokić počinje surađivati s Rajkom Dujmićem, a 1984. nastaje povijesna pjesma čiji će naziv biti vječna asocijacija za Jasnu Zlokić. Riječ je, naravno, o pjesmi Skitnica koja je jedna od najpopularnijih pjesama iz tog doba. Ta pjesma je bunt prema tadašnjim društvenim normama po kojima se od žena očekivalo da se skrase i osnuju obitelj, ali Jasna jasno kaže kako “više voli vjetar, nego mirnu luku”. Dujmić je nedavno otkrio kako pjesmu nije napisao za Zlokić, nego za jednu drugu pjevačicu, ali o toj temi više pročitajte ovdje.

Osvojila je brojne nagrade i priznanja, a 2007. godine je pod reperskim pseudononimom “J-Zlo” nastupila pred popularnim reperom 50 Centom u koncertu u Zagrebu.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.3.] na linku ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap