Rajko Dujmić Skitnicu nije napisao za Jasnu Zlokić, nego jednu drugu pjevačicu

Jasmina Grgurić Zanze
9. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Možete li zamisliti da popularnu Skitnicu pjeva itko drugi osim Jasne Zlokić? Autor ovog velikog hita, Rajko Dujmić otkrio je kako tu pjesmu ipak nije napisao za tada mladu Velalučanku, već za jednu sasvim  drugu, na estradi te zlatne 1984. godine već afirmiranu pjevačicu.

Neda Ukraden Snimka zaslona: Youtube

Više od tri desetljeća nakon što se se Jasna Zlokić proslavila izvođenjem i danas poznate pjesme “Skitnica” na Splitskom festivalu 1984. godine, potpuno je nezamislivo da upravo taj hit koji je odredio njezinu glazbenu karijeru pjeva ijedna druga pjevačica. Pogotovo ako je riječ o Nedi Ukraden, za koju je zapravo napisana ta pjesma. Dugo čuvanu tajnu nedavno je otkrio autor hita, Rajko Dujmić u HRT-ovoj emisiji Koktel bar koja je ugostila popularnu Nedu Ukraden.

“Sad ću ja reći jednu tajnu koju ne zna ni ona. Pjesma Skitnica koju je kasnije izvodila Jasna Zlokić bila je namijenjena njoj (Nedi Ukraden). Međutim, za nekog tko počinje (poput Jasne Zlokić) je to značio život. A ona je (Neda Ukraden) već iza sebe imala ljubavi od svoje publike” – otkrio je autor pjesme, Rajko Dujmić.

Sudbonosni hit

I doista, Neda Ukraden karijeru je započela već sredinom 70-ih godina, a 1975. godine na Opatijskom festivalu predstavila se pjesmom “Srce u srcu” s kojom je trebala otići na Euroviziju, no u finalu je izbor pao na grupu “Pepel in kri”. Album “To mora da je ljubav” snimila je 1982. godine, a prodan je u 350.000 primjeraka, a nakon toga njezina karijera nastavila je ići uzlaznom putanjom.

Iste godine kada je Jasna Zlokić doživjela uzlet s pjesmom napisanom za Nedu Ukraden, ona je snimila jedan od svojih najopoznatijih albuma “Oči tvoje govore”. Dok Jasna Zlokić sudbonosnom pjesmom nastupa na Splitskom festivalu, za kojeg je 1984. bilo akreditirano čak 250 novinara, Neda Ukraden osvaja Zagrebfest s pjesmom “Traži se jedan Vanja” odnoseći prvu nagradu žirija.

Fatalna diva

Samo godinu dana kasnije hitom “Zora je” dosegnula je vrtoglavih pola milijuna primjeraka, a hit kojeg je napisao Đorđe Novković preveden je na čak 13 svjetskih jezika. Riječ je o najizvođenijoj pjesmi tadašnje diskografske kuće Jugoton. Ujedno je Zora označila prekid suradnje s Rajkom Dujmićem.

Rajko Dujmić i Zrinko Tutić Nedu Ukraden iz toga su vremena, u prilogu “Nešto drugo” za HRT-ovu emisiju Koktel bar, opisali kao fatalnu ženu čijim čarima gotovo nitko nije mogao odoljeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap