[10.10.]Ubijen Eugen Kvaternik, borac za hrvatsku samostalnost iz 19. stoljeća

Josip Mihaljević
10. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan  austrougarske vlasti ubile su pobunjenika i borca za hrvatsku samostalnost Eugena Kvaternika. Kvaternik je bio vođa kratkotrajnog Rakovačkog ustanka, a svrha mu je bila stvaranje nezavisne hrvatske države.

eugen kvaternik

Foto: Krvavi kraj Rakovačkog ustanka | YouTube screenshot

Eugen Kvaternik bio je hrvatski nacionalist, političar i pravnik u 19. stoljeću, za vrijeme austro-ugarske vladavine. Uz Antu Starčevića, bio je jedan od suosnivača Hrvatske stranke prava.

Rođen je 1825. godine u Zagrebu, a školovao se u Senju i u Pešti. Još je kao mladić sudjelovao u Hrvatskom narodnom preporodu, a duh tog pokreta ga nikada nije napustio.

Eugen Kvaternik svoje nezadovoljstvo s austro-ugarskim vlastima nikada nije krio, zbog čega mu se oduzima pravo na držanje samostalnog pravničkog ureda. Napustio je zemlju i putovao Europom (Francuska, Rusija) gdje je tražio potporu za svoje političke ideje.

Nakon pada Bachovog apsolutizma (rigidne politike prema Hrvatskoj od strane Habsburgovaca), vraća se u Zagreb i zajedno s Antom Starčevićem osniva Hrvatsku stranku prava. I dok je Starčević svoje političke želje htio ostvariti putem politike, Kvaternik je bio daleko vatreniji.

Početkom 1871. godine Kvaternik napušta HSP kako ih ne bi doveo u nezgodan položaj i pokreće tzv. Rakovačku bunu, odnosno oružani ustanak protiv “švabsko-mađarskog gospodstva”.

Rakovačka buna započela je 8 listopada 1871. godine u selu Broćancu, a istog dana se proširila na ostala sela i na Rakovicu. Računali su na političku podršku Francuske i Rusije iz vana, ali ona nikada nije došla. Dva dana kasnije, na današnji dan, austrijske jedinice opkolile su ustanike. Vođe ustanka su pogubljene, a uhićeni vojnici su osuđeni na smrt vješanjem.

Već sljedeći dan u Zagrebu uhićene su gotovo svi ljudi koji su nosili prezime Starčević, a HSP je izgubio pravo djelovanja na 8 godina.

“Ne mrzim niti Mađarsku, niti Austriju i sve što radim – radim iz ogromne ljubavi prema Hrvatskoj”, izjavio je Eugen Kvaternik nekoliko godina prije smrti.

https://www.youtube.com/watch?v=6hIVrilmuoM

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap