[31.3.] Umro najoriginalniji teoretičar znanosti i jedan od najvećih umova, Sir Isaac Newton

Josip Mihaljević
31. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Jedan od najznačajnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, Isaac Newton, umro je na današnji dan 1727. godine. Postavio je tri zakona kretanja i opći zakon gravitacije koji su promijenili temelje shvaćanja svijeta.

isaac newton

Foto: Sir Isaac Newton | Youtube screenshot

Rođen je na Božić 1642. godine u malom gradiću Woolsthorpeu kao nedonošće. Majka ga je napustila kad je imao samo tri godine, kako bi se mogla ponovno oženiti. Djetinjstvo mu je bilo sve samo ne lijepo, zbog čega je razvio vrlo složen karakter. Nakon završenog školovanja bio je primoran postati poljoprivrednik. Na sreću, u tome je bio neuspješan te se vratio u školu. Prekretnicu u životu je doživio 1661. godine, kada napušta Woolsthorpe i upisuje se na Sveučilište u Cambridgeu.

Nije Newton bio loš đak, loša je bila škola

O njegovom studentskom životu se malo toga zna, po svemu sudeći bio je prosječan student. Poznata je jedna anegdota kada ga je profesor matematike ispitao o euklidskoj matematici te mu dao ocjenu nedovoljan. To je bilo doba neposredno prije znanstvene revolucije, a Cambridge je za nove znanstvenike još uvijek bio staromodan. Danas se zna kako je Newtonov studentski život patio jer se privatno sam podučavao djelima suvremenih znanstvenika poput Renea Descartesa, Thomasa Hobbesa i drugih značajnih osoba znanstvene revolucije.

Usred njegovog studija, sveučilište je na dvije godine bilo zatvoreno zbog kuge. Vratio se u Woolsthorpe i postavio osnove teorije prirode svjetlesti i boje te je proučavao planetarna gibanja koja će kasnije objaviti u svojoj najpoznatijoj knjizi Matematički principi filozofije prirode.

Drvo jabuke kao okidač za najvažnije znanstveno otkriće?

Nakon dvije godine se vraća na Sveučilište u Cambridgeu i tu počinju prvi akademski sukobi. Prvi znanstveni članak bio je o prirodi boja zbog kojeg se žestoko obračunao sa znanstvenikom Robertom Hookeom. Sasvim neopravdano, bio je optužen za plagijat te je ubrzo doživio emocionalni slom. Iako će kasnije ovo razdoblje smatrati sramotnim, bavio se proučavanjem alkemije. Iako alkemija nije prava  znanost, razmišljanjem izvan okvira došao je do prvih spoznaja o sili gravitacije.

Prema narodnoj predaji, promatrao je kako plod jabuke pada s drveta i automatski počeo razmišljati djeluje li gravitacija i na nebeska tijela poput Mjeseca. Zakone gravitacije je kasnije objavio u Matematičkim principima filozofije prirode. Ta knjiga mu je donijela veliki ugled u Engleskoj, te je postavljen za predsjednika Kraljevskog društva. Rad Kraljevskog društva pretvorio se u provođenje Newtonove volje. U znanstvenoj sceni je sudjelovao sve do svoje smrti 1727. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=GREkdONOLb8

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [30.3.] na linku ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap