[1.3.] U Šibeniku rođen poznati hrvatski glumac Špiro Guberina

Josip Mihaljević
1. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odglumio je preko 200 različitih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Jedan je od rijetkih glumaca koji su svoj cijeli glumački vijek proveli u Hrvatskom narodnom kazalištu. Širu popularnost stekao je ulogama Strikana u serijalu “Velo misto” i Divca u “Prosjacima i sinovima”.

Foto: Špiro Guberina | Screenshot Youtube

U Šibeniku je pohađao glazbenu školu i svirao je violončelo, a kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu čini svoje prve korake ka glumačkoj karijeri. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje građevinu, prebacuje se na matematiku – da bi konačno 1954. godine konačno upisao Akademiju dramskih umjetnosti koju i završava 1958.

Bogata glumačka karijera

Glumačku karijeru započeo je 1957. godine u HNK-u, a odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove nastupajući u kazalištima diljem Hrvatske. Najpoznatije kazališne uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića. Marinković mu je bio profesor na Akademiji, a Špiro mu je posvetio svoju knjigu “Nikad više” u kojoj opisuje događaje s kojima je bio povezan u svojoj bogatoj karijeri.

Odlazak Špire Guberine: Nije se dao ni godinama ni bolesti, a pred kraj je maštao o svom Šibeniku

Najznačajnije televizijske uloge igrao je u serijama Prosjaci i sinovi i Velom mistu, a od recentnijih serija valja spomenuti ulogu Prošpera Radovanija u seriji “Loza”. Uz brojne manje uloge u drugim serijama, postigao je zapažen uspjeh i na filmskome platnu, pojavljujući se u Servantesu iz Maloga Mista, Šegrtu Hlapiću i Kanjonu opasnih igara.

Za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojna priznanja i nagrade od kojih se posebno ističe nagrada Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Na sveučilištu za treću dob završio je tečaj informatike.

Špiro Guberina napustio nas je krajem 2020. u 88. godini života.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap