Stotinu godina stara razglednica prikazuje HNK u nešto drugačijem okružju

Jasmina Grgurić Zanze
14. travnja 2019.
Foto dana
A- A+

Razglednica iz 1908. godine u velebnom izdanju prikazuje zgradu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Stotinu godina stari prizor oduševljava minimalističkim eksterijerom koje okružuje ovu neobaroknu ljepoticu.

Dame i gospoda s početka 20. stoljeća okružuju jedno od najljepših dijela neobarokne arhitekture u kojoj se krije središte kulturnih zbivanja kako onda, tako i danas. Zelenila nije bilo koliko i danas, a okrugla odmorišta služila su kao mjesto za razgovor i druženje.

Tečaj €/kn: 7,53450

Razglednicu je na društvenim mrežama objavila grupa Zagrepčanke, pri čemu su neki od korisnika ustvrdili kako fasada zagrebačkog HNK-a vapi za obnovom, uz prigovor da je kazališna ljepotica previše sakrivena u okolnom grmlju.

Inače, gradnja Hrvatskog narodnog kazališta dovršena je krajem 19. stoljeća, 1895. godine, a djelo je arhitektonskog dvojca Fellnera i Helmera iz vremena kasnog historicizma. Zgradu krase brojna umjetnička djela hrvatskih velikana, a obnovljena je sveobuhvatno svega jednom i to 60-ih godina prošloga stoljeća.

Stotinu godina stara razglednica prikazuje HNK u nešto drugačijem okružju
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap